Με αιχμές κατά της ηγεσίας του Συνασπισμού, ήταν η ομιλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, ο οποίος παράλληλα διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαλύσει τη συνιστώσα «Ενεργοί Πολίτες»

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του - έπειτα και από την ηχηρή απουσία του από την έναρξη του συνεδρίου χθες- το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επεσήμανε ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι μονοπρόσωπα: 

«Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, τα όργανα  που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό, ας πούμε. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα, κοινή άποψη για όλους μας…  Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό». 

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα Όργανα θα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής ενώ σημείωσε ότι δεν είναι αντιθετικό κάποιος να είναι μέλος και ταυτρόχρονα να ανήκει σε μια πολιτική δύναμη από αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σαφείς ήταν οι αιχμές του προς τον Συνασπισμό, λέγοντας ότι χωρίς τις συνιστώσες δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο 27% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές.

«Τώρα τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ θέλουν να τα σκοτώσουν», τόνισε υποστήριξε ο Μανώλης Γλέζος για να προσθέσει λέγοντας ότι ο Συνασπισμός έχει το δικαίωμα να διαλυθεί ή όχι, αλλά «είμαστε εμείς εδώ που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε». 

«Τι θα κάνετε;», πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ηγεσία του Συνασπισμού και, επιπλέον ανέφερε: «Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς». Ο κ. Γλέζος κατέληξε στην πρότασή να μην καταργηθεί το σχήμα «που μας έφερε σε αυτό το αποτέλεσμα».     

Κατά την τοποθέτησή του εξάλλου επεσήμανε ότι στο Συνέδριο είναι στραμμένα τα μάτια των φίλων και των εχθρών του κόμματος και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή όσοι ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνοι να καταφέρουν να οικοδομήσουν την γέφυρα, η οποία θα μεταφέρει την εξουσία από τα προσωποπαγή κόμματα στα κόμματα που θα μεταβιβάζουν την εξουσία στο λαό.