Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ένας πολιτικός μηχανικός και άνθρωπος της αγοράς, με μεγάλη εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο και στο real estate, ακούγεται ότι θα καθίσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα της εταιρείας του Δημοσίου, που συστάθηκε για να διαχειριστεί την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο ως το Σούνιο.

Πρόκειται για τον Αριστείδη Ματιάτο, άτομο χαμηλών τόνων, προερχόμενο από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι γνωστός και στους κόλπους της ΝΔ από την ενασχόλησή του με τα κοινά και χαρακτηρίζεται για την ορθολογική του αντίληψη και την τεχνοκρατική του κρίση.

Κινούμενος για χρόνια στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών, συνδέεται με προσωπική φιλία χρόνων με τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο είχε παραμείνει πιστός όταν ο νυν πρωθυπουργός βρισκόταν εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του εκφράστηκε με την πρώτη ευκαιρία, καθώς όταν ο κ. Σαμαράς εκλέχθηκε στην προεδρεία της ΝΔ, του ανέθεσε το σχεδιασμό και την εσωτερική διαμόρφωση των καινούριων γραφείων της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού.

Τότε ο κ. Ματιάτος επέλεξε γυάλινες, διαφανείς επιφάνειες μεταξύ των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι μπαίνει τέλος στην καμαρίλα των κλειστών γραφείων και να συμβολίσει τη διαφάνεια, τη συνέργεια και την αμεσότητα στην επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών αλλά και των πολιτών, όπως είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς. Η επιλογή του για τη διοίκηση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», εκτός των άλλων, ίσως έγινε με τα ίδια κριτήρια.

Στόχος είναι η νέα εταιρεία του Δημοσίου να παραδώσει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής ανοικτό στους πολίτες, με έργα υποδομών που θα προχωρήσουν με διαφάνεια, εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους και πάντα σε συνεννόηση με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα όμως από την εμπλοκή του με τα κοινά - έχει διατελέσει αν. γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος για δυο τετραετίες στη Νέα Σμύρνη – ο Αριστείδης Ματιάτος έχει να επιδείξει και σοβαρή επαγγελματική εμπειρία στους τομείς των επιβλέψεων και των κατασκευών, αλλά και του real estate.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του www.matiatos.gr, το τεχνικό γραφείο του, που λειτουργεί εδώ και 31 χρόνια, από το 1982, έχει ως αντικείμενο εργασιών την εκπόνηση μελετών, την επίβλεψη και την κατασκευή κυρίως ιδιωτικών έργων (οικιών, καταστημάτων και ειδικών κτιρίων), ενώ συνεργάζεται και με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ρώμης και του Παρισιού.

Το τιμόνι της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» προϋποθέτει πάντως, εκτός από γνώση της αγοράς και εμπειρία στο χώρο, γερά νεύρα για να αντιμετωπιστούν τα πολλά – κυρίως γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν λόγω του κατακερματισμού στις ιδιοκτησίες των υποδομών, αλλά και της  … συνήθειας ορισμένων να θεωρούν «τσιφλίκι» τους τις ακτές του Αττικού Πεδίου.

Ωστόσο έπειτα και από την ψήφιση του σχετικού επενδυτικού νόμου που περιλαμβάνει και τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της εν λόγω εταιρείας, ο κ. Ματιάτος με συνεχείς ενημερώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης φέρεται έτοιμος να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης.