Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Διευρυμένη και αναβαθμισμένη είναι η ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πλευρά.

Με δεδομένη την πρόθεση των δύο κυβερνήσεων για σύσφιξη της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, στο τραπέζι της συνάντησης θα βρεθεί μια σειρά ευρύτερων θεμάτων και η συνομιλία των δύο ηγετών δεν θα περιοριστεί μόνο στην παραδοσιακή συζήτηση για τα εθνικά ζητήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στο εσωτερικό και σε μια δύσκολη συγκυρία διεθνώς και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι η πρόσκληση από τον κ. Ομπάμα, δείχνει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της αμερικανικής πλευράς στο πρόσωπο και στο ρόλο του κ. Σαμαρά.

Όπως σημείωναν στο newpost κυβερνητικά στελέχη, η συνάντηση αυτή έκλεισε έπειτα από λεπτομερή προετοιμασία από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και πολύμηνες διπλωματικές επαφές με την αμερικανική πλευρά και αν μη τι άλλο αποδεικνύει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια της Αθήνας για έξοδο από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 8 Αυγούστου και οι δύο ηγέτες, όπως φαίνεται θα χρειαστούν αρκετή ώρα για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που έχουν προγραμματίσει οι δύο πλευρές. Πρώτο στη λίστα των συνομιλιών βρίσκεται η οικονομία και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν ανησυχία για την κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και διαφωνία για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία, ζητώντας αλλαγής στάσης των Ευρωπαίων, καθώς θεωρούν ότι η κρίση χρέους επηρεάζει άμεσα και τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει σοβαρός υποστηρικτής της Ελλάδας στα ζητήματα που αφορούν την κρίση χρέους, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στην ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γραμμή που έχει υιοθετήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπό το πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση θα παραστούν και ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ, και αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Επίσης η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία που η Ελλάδα μπαίνει σαν ισχυρός παίκτης στο ενεργειακό παιχνίδι και λίγο καιρό μετά την απόσυρση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και την επιλογή της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι φυσικό, οι ενδείξεις για σημαντικά ενεργειακά αποθέματα στη χώρα μας έχουν προξενήσει όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών εταιριών εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα στο τραπέζι της συνάντησης, θα βρεθούν επίσης, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

* η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας,

* η Διαντλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (ζήτημα μεγάλης σημασίας ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τον Ιανουάριο του 2014),

* η περιφερειακή συνεργασία (που αφορά και το Σκοπιανό),

* οι προοπτικές διευθέτησης στην Κύπρο (με τις ΗΠΑ να ζητούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων),

* και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Συρία.

Η επίσκεψη, όπως συνηθίζεται, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.