«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροαριστεροδεξιάς» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά ότι «ο δρόμος για να αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή είναι μόνο ένας: η περαιτέρω, βαθύτερη και ουσιαστικότερη, ριζοσπαστικοποίησή του και όχι η αναδίπλωσή του ή ενδεχόμενη συστημική αναπροσαρμογή του».

Σημειώνει ότι «ο κίνδυνος της αναδίπλωσης, της αφυδάτωσης και της προσαρμογής πάντα καιροφυλακτεί και είναι υπαρκτός» και προσθέτει ότι «η ριζοσπαστικότητα ενός πολιτικού εγχειρήματος δεν είναι δοσμένη με "αυτόματο πιλότο", ούτε μια δια παντός κατάκτηση».

Τάσσεται υπέρ της εκλογής του προέδρου του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το συνέδριο και υποστηρίζει ότι «οι στόχοι του ιδρυτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία σχέση με τον ρόλο κανενός προσώπου».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνιστωσών τονίζει ότι «πρέπει να καταβληθούν στο Συνέδριο οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να υπάρξει συναινετική συμφωνία χωρίς τελεσιγραφικές προθεσμίες και μονομερείς επιβολές».