Ανοιχτό παραμένει για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο, σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότη Μαριά.

Ο κ. Κούρκουλας δεν πρόσθεσε τίποτα παραπάνω από τα όσα είναι γνωστά έως τώρα παρά μόνο ότι και ο νυν υπουργός Εξωτερικών ακολουθεί κατ΄ γράμμα την γραμμή που χάραξε για το θέμα αυτό ο προκάτοχός του και σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Βέβαια ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε στην απάντησή του ότι, ο κ. Βενιζέλος, κατά την πρόσφατη συνάντηση του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  κ. Βεστερβέλε του έθεσε εκ νέου το θέμα αυτό και ιδιαίτερα του κατοχικού δανείου. Ωστόσο ο Γερμανός ομόλογός του ,επανέλαβε την δημόσια διατυπωμένη θέση της Γερμανίας.

Να θυμίσουμε ότι επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμέτοχη όλων των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών να του υποβάλουν πόρισμα για το θέμα το οποίο να είναι καλά τεκμηριωμένο και «δεμένο». Τώρα αναμένεται επιλογή νέου Προέδρου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Μόλις αυτή γίνει, θα ζητήσει ο κ. Βενιζέλος, από το νέο Πρόεδρο να θεωρήσει ως βασική του προτεραιότητα το ζήτημα αυτό, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας και πρόσθεσε:

«Ως νομικό ζήτημα το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης. Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της. Το αντίθετο μάλιστα, η Ελλάδα συνεχώς θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε διμερές επίπεδο».

Επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του δανείου δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να συσχετίζεται με την δημοσιονομική κρίση και το πρόγραμμα προσαρμογής. Το ζήτημα έχει τεθεί και θα ξανατεθεί, όπως το προβλέπει το διεθνές δίκαιο, πολιτικά και διπλωματικά, σε διμερή βάση με ευθύ και πλήρως τεκμηριωμένο τρόπο, μεταξύ εταίρων φίλων και συμμάχων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ζήτημα να υφέρπει σε μια γενική πολιτική συζήτηση, γιατί αυτό θα υπονομεύει τις  ελληνο -γερμανικές σχέσεις.

Θα δημιουργεί δε στη συνείδηση του ελληνικού λαού ένα ακόμη αίσθημα διεθνούς αδικίας, θα τροφοδοτεί μια συνωμοσιολογική θεώρηση της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής και θα επιτρέπει ανέξοδες επιδείξεις υπερπατριωτισμού που τροφοδοτούν τις αντιδημοκρατικές επιλογές και συμπεριφορές.  

Θα τεκμηριώσουμε τη θέση μας και θα τη θέσουμε όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο με καλή πίστη μεταξύ φίλων, συμμάχων και εταίρων που έχουν στρατηγική προοπτική».

Γ.Κοκ.