Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση ανασύσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μετέφερε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, σήμερα, τονίζοντας την σημασία που έχουν η λειτουργία αυτών και τη σπουδαιότητα να παραμείνουν στον κρατικό μηχανισμό. Η Φ. Γεννηματά μιλώντας από το βήμα της Βουλής δικαίωσε όλα όσα είχαμε δημοσιεύσει από το newpost και μάλιστα τα υποστήριξε.

Γνωστοποίησε επίσης ότι σύντομα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή.

Στο παρά πέντε φαίνεται πως διασώθηκαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα διαπράττονταν ένα τεράστιο λάθος από τη χώρα μας το οποίο δεν θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί.

Το Mέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι κράτησε τα αυτιά του κλειστά στις κατευθυνόμενες και κατασκευασμένες «πληροφορίες» που έφταναν σε αυτό, προκειμένου να απαξιωθούν τα ΕΑΣ και κάποιοι στη συνέχεια να τα αρπάξουν με ελάχιστα χρήματα ενώ στη συνέχεια θα θησαύριζαν απλά και μόνο υλοποιώντας τις συμβάσεις που έχουν και είναι άνω των 250.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι πιστοποιήσεις που έχουν τα ΕΑΣ για την κατασκευή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων αλλά και οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν είναι τεράστιας αξίας, πέρα από τον άκρως στρατηγικό ρόλο τους .

Η κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε αναφέρει και από το newpost ότι η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με την Κομισιόν και είναι εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα να παραμείνουν τα ΕΑΣ κρατικά λόγω εθνικού συμφέροντος.

Η κ. Φ. Γεννηματά απέφυγε βέβαια να πει ότι υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και το επιτελείο του επιδίωκε την απαξίωση των ΕΑΣ και αρκέστηκε στο να πει ότι: «Είναι γεγονός ότι στον δημόσιο διάλογο διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται να κλείσουμε τα αμυντικά συστήματα. Μετά όμως και από την εκφρασμένη άποψη του πρωθυπουργού αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν κλείνουν. Αντίθετα, οδηγούμαστε στην εν λειτουργία ανασυγκρότησή τους».

Η αναπληρωτής υπουργός δίδοντας στοιχεία των ενεργειών της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «Προχωρήσαμε στον διορισμό της νέας διοίκησης η οποία, τις επόμενες μέρες θα περάσει και από τη Βουλή. Η νέα διοίκηση πρέπει να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους για να γίνει συμφωνία μαζί τους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σχέση με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία, για να ετοιμάσουμε συγκροτημένα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της. Πολύ σύντομα, ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ενημερώσει και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για όλα τα θέματα».

Να θυμίσουμε ότι τα ΕΑΣ χρειάζονται μόλις 30.000.000 ευρώ για να αγοραστούν πρώτες ύλες και να μπουν στη γραμμή παραγωγής παραγγελίες άνω των 250.000.000 ευρώ.

Τέλος, η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας έχουν συκοφαντηθεί σε ότι αφορά τους μισθούς τους, σημειώνοντας ότι δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ μεικτά ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Δεν μπορεί καμία πολιτική δύναμη να επιθυμεί να κρατηθεί, σε αυτή συγκυρία, ένας φορέας, παθητικός. Δεν μπορούμε να έχουμε αμυντικές βιομηχανίες που θα παράγουν ελλείμματα. Τις θέλουμε, αλλά πρέπει να είναι βιώσιμες. Μαζί με τη διοίκηση και τους εργαζομένους τους, μπορούμε να πετύχουμε τον κρίσιμο αυτό στόχο. Γνωρίζω καλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Χρειαζόμαστε και τους εργαζόμενους και την διοίκηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο πλάι μας και να βοηθήσουν».