Για την ανάγκη υγιούς διαλόγου με την κοινωνία αλλά και τη συν-ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης με κύριο γνώμονα «να φτάσουμε όρθιοι στο τέλος της μνημονιακής περιόδου», μίλησε σήμερα το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως έχει πλήρη αντίληψη για την κατάσταση στην ελληνική οικογένεια, στην κοινωνία και στους νέους: 

«Η αλήθεια όμως είναι ότι στη χώρα μας, ποτέ δεν προσφέρθηκαν δύο λύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση. Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι μετά και τα παραδείγματα της Κύπρου σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ως χώρα θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά». 

Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να τηρήσει πιο σαφή θέση σχετικά με τα όσα πρέπει ως χώρα να πράξουμε με στόχο να μην πληγωθούν περισσότερο οι Έλληνες

«Η αλήθεια είναι ότι μας υπαγόρευσαν τις λύσεις, σκληροί διαπραγματευτές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος αναλύοντας στους παρευρισκόμενους την κατάσταση όπως ακριβώς έχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

«Σήμερα κυριαρχεί μία συντηρητική πολιτική και νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη η οποία δημιουργεί μεν εντάσεις και αδυναμίες, κυρίως στους πολίτες, από την άλλη όμως και την ίδια ώρα που έχει καταρρεύσει η θεσμική ισοτιμία μέσα στο ευρώ από ένα διευθυντήριο, οι πολιτικές αυτές ψηφίζονται από τους λαούς της Ευρώπης μέσω των κυβερνήσεων που εκλέγουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η κατάσταση είναι δύσκολη και αντιμετωπίζεται με αργούς ρυθμούς, μιας και εξελίσσεται σε μία γερασμένη ήπειρο, και την ίδια στιγμή τα κεφάλαια φεύγουν δημιουργώντας τριβές στην οικονομική σχέση Αμερικής και Ευρώπης με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται. 

Οι δυσκολίες αυτές μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επηρεάζουν ακόμα και τις λειτουργίες των κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό προτείνονται και γίνονται αποδεκτά κυβερνητικά σχήματα πολυκομματικά. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ως αντίκτυπο έχει τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ελλάδα «είναι σε θέση να σώνει έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της. Μπορεί να μειώνεται ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών αλλά υπάρχει κύμα τουριστών από Κίνα και Ρωσία».

Σίγουρα στην Ελλάδα τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά από δεκαετίες πίσω, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, όμως σήμερα πια «ένας τρόπος υπάρχει για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο: να υπάρξει εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας που μας δίδεται, ενώ παράλληλα να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Χωρίς καταγγελίες άστοχες ούτε απειλές για επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας δεν παίζεται μεταξύ μιας κυβέρνησης που κουβαλάει το βάρος, την ευθύνη να σωθεί η Ελλάδα και μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφή θέση».

Μιλώντας για το πώς διαχειρίζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις το μέλλον της χώρας, τόνισε ότι καλό είναι να προσέλθουν σε έναν δημοκρατικό και χωρίς εντάσεις διάλογο αλλά παράλληλα να αφουγκραστούν το μεγάλο σύνολο των πολιτών που θέλουν ένα κράτος δίκαιο, χωρίς πελατειακές σχέσεις, χωρίς γραφειοκρατία, με σωστή διοίκηση και δικαιοσύνη.

Κάλεσε μάλιστα το σύνολο των παραγωγικών τάξεων, του κεφαλαίου, το συνδικαλιστών, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να αναλάβουν την ευθύνη τους για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση: «Χρειάζονται όλοι να συνεισφέρουν στη ελπίδα του τόπου και η ευθύνη δεν είναι μόνο των πολιτικών. Δεν έχουμε περιθώριο για ψεύδη».