Για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του ιδρυτικού του συνεδρίου.

Όπως ανέφερε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει το συνέδριο για εσωτερική κατανάλωση, δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας ή για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες ή προβλήματα εκλογής αντιπροσώπων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για τη δικτατορία της Ευρώπης και του ευρώ, γι αυτή τη φυλακή πολυτελείας που μας έχουν επιβάλει». 

«Εχουμε ανεχθεί την απαγόρευση που μας έχουν επιβάλλει και δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμα να πει μία κουβέντα αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊος», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε: 

«Δεν είναι δυνατόν μετά το συνέδριο να μην ανοίξουμε τη συζήτηση για την ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν να μην τολμάμε να μιλήσουμε για πτώχευση δημοσίως. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους όχι του μεγαλύτερου μέρους, αυτό είναι η μεγάλη αοριστία. Μιλάμε για διαγραφή συνολικά. Εχουμε οπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα. Αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός και τυχοδιωκτικός. Είναι η μόνη πραγματικότητα για να περάσουμε απέναντι, όχι ευκολα, πολύ δύσκολα με θυσίες και πόνο, γιατί αυτός που ακολουθούμε είναι τραγωδία, είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».

Σχετικά με τη σύσταση του ενιαίου κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει όλοι μαζί να καθορίσουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Όμως, όπως εξήγησε, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ούτε ότι πετάμε βαρίδια από το σκάφος ούτε ότι στέλνουμε τελεσίγραφα. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτό που έχουμε στην καρδιά μας, σημαίνει αγώνες, και στο Ραδιομέγαρο και στο δρόμο».

Και κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε: «Δεν περισσεύει κανένας, απολύτως κανένας, είμαστε ενωμένοι γιατί πιστεύουμε στη Δημοκρατία» συμπληρώνοντας πως «με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε περισσότεροι, και όχι λιγότεροι, από το συνέδριο».