Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις τόνισε απόψε σε ομιλία του στα Χανιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ενός εθνικού διαλόγου και ενός πλαισίου ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.

«Να οργανώσουμε το εθνικό μέτωπο να διαπραγματευτούμε όλοι απέναντι στους εταίρους και πιστωτές μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής, όπως την χαρακτήρισε, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που πρέπει να εφαρμοστεί, λέγοντας: «Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στις μεταρρυθμίσεις και στις ριζοσπαστικές τομές».

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συνέβησαν κατά την διήμερη παρουσία του στην Κρήτη. «Οι παραδοσιακές αξίες της κρητικής φιλοξενίας έχουν αμφισβητηθεί τις τελευταίες ημέρες. Και έχουν αμφισβητηθεί με τρόπο προκλητικό και φασίζοντα. Γιατί αυτό που συνέβη από χθες στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα στο Ρέθυμνο και στα Χανιά είναι προκλητικό και υβριστικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς για την πολιτική δεοντολογία για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού. Είναι απαράδεκτο η αξιωματική αντιπολίτευση, μια κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες να οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις, δηλαδή να υιοθετεί και να εφαρμόζει μια πρακτική φασιστική, ακροδεξιά που ήταν γνωστή στη χώρα μας την δεκαετία του ’60. Αν νομίζουν ότι έτσι θα παρεμποδίσουν τον πολιτικό μας λόγο, ή θα παρεμποδίσουν την πολιτική σκέψη ενός λαού που ταλαιπωρείται, υφίσταται θυσίες και ταπεινώσεις, αλλά είναι σοφός και ώριμος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Αν νομίζουν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν τον ανυπέρβλητο εσωτερικό τους διχασμό ανάμεσα σε μια αντίληψη που είναι σε γενικές γραμμές και μια αντίληψη που στην πραγματικότητα ταυτίζεται με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, κάνουν επίσης λάθος. Και αν πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκαλύψουν ετερόκλητα σχήματα τερατογεννέσεις και αστειότητες που προτείνουν για το μέλλον της χώρας, όπως η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων και θα κρύψουν την εξ’ αντικειμένου ταύτιση τους με ορισμένες θέσεις της Χρυσής Αυγής, με την οποία συμπαρατάσσονται στο ετερόκλητο αντιμνημονιακό αντιπολιτευτικό μέτωπο κάνουν επίσης λάθος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη χώρα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, γιατί όπως υποστήριξε «όταν δυνάμεις που εμφανίζονται ως ριζοσπαστικές και προοδευτικές στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι ο συντηρητισμός η ακινησία, η αναπαραγωγή αγκυλωμένων καταστάσεων, τότε πραγματικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στον τόπο μας και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ της συνολικής μεταρρυθμιστικής παρέμβασης στο χώρο του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να οργανώσουμε με επιστημονικό τρόπο, με διαφάνεια, με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, τις εγγυήσεις της δικαιοσύνης, την συνολική αξιολόγηση των δομών του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των φορέων και των υπηρεσιών και ταυτόχρονα την αξιοκρατική, θεσμικά εγγυημένη και ασφαλή αξιολόγηση του προσωπικού.