Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει της εισαγωγής του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Αν και υπάρχει ικανοποίηση, καθώς ξεπεράστηκε ο πρώτος σκόπελος που ήταν η ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ καταψήφισε), στην κυβέρνηση μετρούν τις αντιδράσεις και θεωρούν ότι τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, θα λάβουν υπόψη την αναγκαιότητα της ψήφισης καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για τις δόσεις, αλλά και τις νομοθετικές βελτιώσεις που έγιναν, όπως αυτές που παρουσίασε ο Γιάννης Μιχελάκης για τα οικονομικά των δήμων και τους δημοτικούς αστυνομικούς και θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

Στόχος είναι την Τετάρτη να εξασφαλιστούν και οι 155 ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τους υπουργούς στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις πτυχές του σχεδίου νόμου, αλλά και τις βελτιώσεις που έγιναν στη συνέχεια.

Ωστόσο το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο δεν έρχεται ως ένα άρθρο προς ψήφιση, αλλά περιλαμβάνει 109 άρθρα, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό μέχρι την τελευταία στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη χθες ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, απείλησε να καταψηφίσει το άρθρο 74 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την ασυλία για ποινικά αδικήματα στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στην επίσκεψη του Γερμανού «τσάρου» της Οικονομίας στην Αθήνα, αλλά και στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα φθάσει στη χώρα μας την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου, για να συζητήσει την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί πρωτίστως ο εφιάλτης της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θα προτείνει τη σύσταση Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας για την χρηματοδότηση και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη Κορυφής κατά της ανεργίας που είχε συγκαλέσει η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα χρηματοδοτείται από την γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Marianne Kothe «εργαζόμαστε, και το σχέδιο είναι να υπάρξει κάποιας μορφής συνεννόηση», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding).

Παράλληλα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια τους κρίσιμους φακέλους που θα πάρει μαζί του ο Αντώνης Σαμαράς στις 8 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον για το τετ α τετ που θα έχει με τον Μπαράκ Ομπάμα, πέντε μήνες πριν η χώρα μας αναλάβει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Λευκό Οίκο μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο θέμα της κρίσης χρέους, καθώς οι ΗΠΑ, είναι η μόνη ισχυρή δύναμη που πιέζει τη Γερμανία για αλλαγή στην πολιτική της σκληρής λιτότητας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η FED θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα η είσοδος της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι και οι εξελίξεις στην Τουρκία και στις Αραβικές χώρες που ενδιαφέρουν σημαντικά την αμερικανική κυβέρνηση, αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, γεγονός που ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον, για την ενίσχυση της θέσης μας στην ευρύτερη περιοχή.