Με τέσσερα βήματα θα βγει η χώρα το μνημόνιο, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πρόκειται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ενίσχυση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε ότι η βιωσιμότητά του απασχολεί την κυβέρνηση, ωστόσο, ο ρόλος της χώρας είναι να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να μην κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία.

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναγκαία προϋπόθεση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Χαρακτηρίζει την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα διαχειρίσιμη, ερμηνεύσιμη και αντιστρέψιμη, ενώ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σημειώνει ότι στόχος είναι να πληρώνουν πολλοί από λίγα.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εκφράζει την πεποίθηση ότι η τρόικα θα κατανοήσει τα επιχειρήματα του υπουργείου.

Ξεκαθαρίζει ότι βασική επιδίωξη είναι η αποφυγή λήψης νέων επώδυνων μέτρων, ενώ δεν αποκλείει την υποστήριξη ξένων τεχνοκρατών στο έργο του ΤΑΙΠΕΔ.