Με ηχηρά μηνύματα προς τις συνιστώσες αλλά και με απαντήσεις προς τον Μανώλη Γλέζο ήταν η καταληκτική ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του κόμματος.

«Η λογική των συνιστωσών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «το νέο ενιαίο κόμμα έρχεται στο προσκήνιο για να προκαλέσει τεράστιες ανατροπές και αλλαγες».

«Τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε όλα μαζί» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε λέγοντας ότι το συνέδριο θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά. .

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κάθε συνιστώσα θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργιά της μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος τηρώντας το καταστατικό. Μάλιστα πρόσθεσε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις συνιστωσών που δεν τους καλύπτει πλήρως σε όλες τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να διαφωνούν εντός του κομματικού πλαισίου, όπως θα τους δεσμεύει το καταστατικό.

Πρότεινε επίσης στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Απάντησε δε στον Μανώλη Γλέζο, λέγοντας ότι δεν εξεπλάγην με τις απόψεις του, και συνέχισε λέγοντας ότι είναι σταθερές εδώ και χρόνια.«Τις απόψεις του τις εξέφρασε με θάρρος», είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι στεναχωρήθηκε:

«Ο Μανώλης επέλεξε να μιλήσει ως μέλος μίας από τις πολλές συνιστώσες, και όχι ως μέλος μίας γενιάς με αγώνες».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Ο Μανώλης Γλέζος δεν εκπροσωπεί καμία συνιστώσα, εκπροσωπεί μία γεννιά που υπέστη διωγμούς και έχει δώσει αγώνες» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Γλέζο να δώσουν μαζί τη μάχη αφού έχουν ένα κοινό στόχο και ένα σκοπό: να σταματήσουν το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς μετά από δεκαετίες είναι ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα μιας κυβέρνηση της Αριστεράς.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε για ακόμη μία φορα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση: 

«Αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο ούτε ίχνος ευαισθησίας. Γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα και οι δανειστές. Ανθρωποθυσίες απαιτούν οι δανειστές. Ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ισοπεδώνει κάθε μέρα κι άλλα δικαιώματα κι άλλους ανθρώπους».

Πρόσθεσε επίσης ότι «πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι που δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε επίορκοι γιατί βρίσκονται εκεί που βρίσκονται μέσω ΑΣΕΠ» και δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης μιλώντας για ένα πειρατικό σήμα της δήθεν νέας δημόσιας τηλεόρασης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι καιρός για δράση και απηύθυνε «αγωνιστικό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις» - τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους, αλλά και τους νέους.

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Δεν θα γίνει αποικία χρέους».