Υπερψηφίστηκε από το Συνέδριο η πρόταση σχετικά με την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο. Η άλλη πρόταση ήταν ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπη.

Παράλληλα, πέρασε η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη, ότι με την επιλογή αυτή, θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, επειδή υπήρχαν και προτάσεις για διαφορετικές λίστες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η καθαρή λύση είναι όσοι επιλέγουν να είναι σε διαφορετική λίστα, να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο» συμπληρώνοντας πως «δεν είναι καλή επιλογή γιατί απαγορεύει σε κάποιον να ψηφίσει από το άλλο. Αλλιώς ενιαία λίστα».

Παράλληλα, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, βρέθηκε συμβιβαστική λύση για το ζήτημα των συνιστωσών. Έτσι, συμφωνήθηκε η διάλυση των συνιστωσών  αντί να γίνει σε διάστημα 2-3 μηνών όπως αναφέρεται στο σχέδιο καταστατικού, να πραγματοποιηθεί τελικά σε «εύλογο χρονικό διάστημα έπειτα απο διαβούλευση».

Το σώμα υπερψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση καθώς υπήρξαν πολλές αναφορές απο σύνεδρους που διαμαρτύρονταν και έκαναν λόγο για ασφυκτική προθεσμία.

Προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους μετά από διαπραγμάτευση

Παράλληλα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Η μειοψηφούσα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

«Όχι» ψήφισαν οι σύνεδροι και σε τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ.

Η θέση της αριστερής πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στη δημοσιότητα δώθηκε το σχέδιο του καταστατικού για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Όπως αναφέρεται, «ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία».

Διαβάστε ΕΔΩ το σχέδιο καταστατικού