Συνεχίζονται οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ψηφοφορία για την επιλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπως φυσικά και για την εκλογή του προέδρου του ενιαίου κόμματος.

Πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσουν επίσης, η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

Νωρίτερα, εύλογο χρόνο για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε η πλειοψηφία του Συνεδρίου του κόμματος. Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Σχετικά με την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να κατέλθουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα θα περιλαμβάνει την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.

Στις διαδικασίες συμμετέχουν τα εξής 6 ψηφοδέλτια (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των υποψηφίων):

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)

Αριστερή Πλατφόρμα (293)

Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)

Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)

Παρέμβαση για την Ενότητα (3)

Παρέμβαση των Μελών (2).

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου θα είναι περισσότερες από μία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.