current views are: 1

15 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση03:53

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο – «Βρισκόμαστε υπό συνεχή εκβιασμό»

Η αγωνία και ο προβληματισμός έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο της κυβέρνησης που εισέρχεται στο πιο κρίσιμο τριήμερο του βίου της.

Δημοσίευση 03:53’
αρθρο-newpost

Η αγωνία και ο προβληματισμός έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο της κυβέρνησης που εισέρχεται στο πιο κρίσιμο τριήμερο του βίου της.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η αγωνία και ο προβληματισμός έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο της κυβέρνησης που εισέρχεται στο πιο κρίσιμο τριήμερο του βίου της. Η αναμονή της εξέλιξης που θα έχει η κρίσιμη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης επί του πολυνομοσχεδίου, προκαλεί ήδη έναν ευρύτερο κύκλο συζητήσεων και σεναρίων για το πώς πρέπει να κινηθούν στο εξής τα πράγματα.

 Δύο ερωτήματα τίθενται στις συζητήσεις: Αν κινδυνεύει η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι σε ένα πιο ισχυρό μέτωπο αντίδρασης σε περίπτωση που ψηφίσει και εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Και αν θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σενάριο πολιτικών εξελίξεων, έπειτα από τις Γερμανικές εκλογές με δεδομένο, ότι ήδη παρασκηνιακά η τρόικα ζητάει πολλά ακόμα μέτρα.

Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί μεγάλη ένταση και πολλοί βουλευτές είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με βάρη που δεν τους αναλογούν και έχουν ήδη στείλει προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Μολονότι υπάρχει η αίσθηση σε Μέγαρο Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει κρίσιμο νομοσχέδιο και θα ανοίξει το δρόμο για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί έως το τέλος.

Η κατάσταση είναι ρευστή και όλα είναι ανοικτά. Ο φόβος είναι υπαρκτός και τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι. Κάθε ψηφοφορία στη Βουλή έχει και απρόβλεπτα, πόσο μάλλον η συγκεκριμένη που για πρώτη φορά ανοίγει το δρόμο για απολύσεις, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο δεν θα αφήσει πίσω της κοινοβουλευτικές ομάδες σε θρύψαλα. Την ίδια στιγμή διατυπώνονται ερωτήματα κατά πόσο το κίνημα των βουλευτών απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση και να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις λαμβάνοντας χαρακτήρα καταλύτη.

«Είναι πρόωρο να γίνει αυτό» απαντά έμπειρος κοινοβουλευτικός με πολυετή παρουσία στην Βουλή, αλλά σπεύδει να συμπληρώσει ότι η ψηφοφορία θα επιδράσει καταλυτικά στην συμπεριφορά των βουλευτών από εδώ και πέρα και προβλέπει πως τα απρόοπτα θα είναι από τις αρχές φθινοπώρου.

«Βρισκόμαστε υπό συνεχή εκβιασμό»

«Δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση» λένε πολλοί βουλευτές και συμπληρώνουν: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε άλλα μέτρα, κόντρα σε όλους τους άλλους».

 Οι βουλευτές έχουν αποσταθεροποιηθεί και από το μέγεθος και την ένταση των αντιδράσεων. «Αργά, αλά σταθερά χάνουμε την επαφή μας με την κοινωνία. Βρισκόμαστε σε απόσταση από τον λαό. Τέτοιες διαδηλώσεις γίνονταν το ‘90 επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη» λένε μερικοί. Άλλοι σε πολλά πηγαδάκια των προηγούμενων ημερών στη Βουλή, «Καλούμαστε να ψηφίσουμε πράγματα που δεν τα είχαμε ποτέ διανοηθεί. Είμαστε υπό συνεχή, πολιτικό και ψυχολογικό εκβιασμό. Μας πάνε δόση-δόση και αυτό γίνεται ηθελημένα για να ψηφίζονται τα μέτρα».

Άλλοι, πιο απογοητευμένοι διερωτώνται: «Είναι δυνατόν να απολογούμαστε καθημερινά στους ψηφοφόρους, στους φίλους και στους γνωστούς μας επειδή επιδεινώνεται η καθημερινότητά τους;».

«Δεν μπορώ να πάω σε μια ταβέρνα»

 Ορισμένοι βουλευτές είναι αρκετά ειλικρινείς και ομολογούν ότι έχουν σταματήσει να απαντούν σε άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς, επειδή τους βρίζουν οι ψηφοφόροι τους. Άλλοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν άνετα στις εκλογικές τους περιφέρειες καθώς δέχονται συστάσεις να προσέχουν.

«Δεν μπορώ να πάω με την οικογένειά μου σε μια ταβέρνα, γιατί δεν  ξέρω τι μπορεί να μου τύχει…Και δεν το αντέχω αυτό. Πως θα κοιτάξω στα μάτια αυτόν που απολύεται με την ψήφο μου…» σημείωνε βουλευτής που εκλέγεται με τη ΝΔ σε νομό της Μακεδονίας.

Όπως είναι αυτονόητο, υπό αυτές τις συνθήκες χαλαρώνουν οι δεσμοί και οι ομάδες πολλαπλασιάζονται. Οι διαχωρισμοί του παρελθόντος είναι ξεπερασμένοι. Η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης θα αναδείξει νέες καταστάσεις στα εσωτερικά των κομμάτων και κυρίως στην ΝΔ που έχει και την πιο μεγάλη πίεση και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.


σχετικα αρθρα