Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Χρειάστηκαν έξι μήνες, δεκάδες επεισοδιακές συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, διάλογοι - «φωτιά» μεταξύ των βουλευτών και καταθέσεις που άναψαν «φωτιές» στο πολιτικό τοπίο της χώρας για να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Η κρίσιμη συζήτηση επί του πορίσματος αναμένεται να αρχίσει στην Ολομέλεια στις 5 το απόγευμα, ενώ στην περίπτωση που οι βουλευτές ψηφίσουν, στις 11 το βράδυ, υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, o πρώην υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Ειδικό Δικαστήριο.

Πώς, όμως, φτάσαμε στην ώρα της κρίσης για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, τον περασμένο Οκτώβριο πυροδότησε μία σειρά από πολιτικές εξελίξεις και έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στις 18 Ιανουαρίου, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας, που σημαδεύτηκε από σκληρές κόντρες μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε, με 265 ψήφους, η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ενώ απορρίφθηκαν τα αιτήματα για παραπομπή των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου. 

Τρεις ημέρες αργότερα, «κλειδώνει» και ο αριθμός και τα ονόματα των βουλευτών που θα μετέχουν στην Επιτροπή ενώ στις 23 Ιανουαρίου πραγματοποιείται, εν μέσω αντιπαραθέσεων, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφορμή για την πρώτη επίσημη διαφωνία στάθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παρουσία των τηλεοπτικών καμερών στις συνεδριάσεις, πρόταση η οποία τελικά απορρίφθηκε, προκαλώντας την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία έστρεψε τα πυρά της κατά του προέδρου της Προανακριτικής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Στις συνεδριάσεις που ακολούθηκαν σημειώθηκαν καυτοί διάλογοι και σκηνές... ροκ μεταξύ των βουλευτών αλλά και των μαρτύτων που κλήθηκαν να καταθέσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κόντρες μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς μέχρι και την τελευταία στιγμή, τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όσο και μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε, ουκ ολίγες φορές, τον κ. Μαρκογιαννάκη «εισαγγελέα της χούντας», με τον βουλευτή της ΝΔ να ανταπαντά, λέγοντάς πως «είναι η σαβούρα της Επιτροπής!».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Βενιζέλος κατέθετε ως μάρτυρας στην Επιτροπή στις 4 Απριλίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «μαιευτική μέθοδο» από την πλευρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, την οποία φέρεται να χαρακτήρισε «θυλυκό Ιαβέρη», ενώ εκείνη του επιτέθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «γιατί, εγκυμονείτε κύριε Βενιζέλο;». 

Ταυτόχρονα, η κατάθεση του κ. Βενιζέλου σημαδεύτηκε και από την πρωτοφανή έκρηξη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έσπασε ποτήρια (!), χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «χοντρό και γελοίο».

Καυγάς στήθηκε και κατά την κατάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου διατύπωνε μια σειρά από ερωτήσεις, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού αλλά και του κ. Νεράντζη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε ότι «καλύπτει κόσμο» όπως τον κατηγόρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Νεράντζης της ζήτησε σε έντονο ύφος να «μην διακόπτει τον μάρτυρα και να μην υποβιβάζει την συζήτηση».

Τα... πινγκ πονγκ με τις «θανατηφόρες» ατάκες συνεχίστηκαν στις περισσότερες συνεδριάσεις, με «πρωταγωνιστές», κατά καιρούς, και τους Θοδωρή Δρίτσα, Άδωνι Γεωργιάδη, Παναγιώτη Ρήγα, Βασίλη οικονόμου, Βασίλη Καπερνάρο και Παναγιώτη Ρήγα. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε έναν επεισοδιακό διάλογο, αποκάλεσε «νούμερο» την κυρία Κωνσταντοπούλου, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «η χούντα ξαναήρθε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, σε μία από τις πλέον μαραθώνιες συνεδριάσεις, στην οποία κατέθετε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, διαφώνησε σε έντονο ύφος όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε να διακοπεί η κατάθεση και να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα. Η ένταση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη, ενώ εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Καπερνάρος χτύπησε το χέρι του στο έδρανο με αποτέλεσμα να σπάσει το δάχτυλό του. 

Η αυλαία της Προανακριτικής, που έπεσε στις 4 Ιουλίου, ήταν εξίσου... εκρηκτική. Οι καυγάδες των βουλευτών μεταφέρθηκαν στη συνέχεια και στους διαδρόμους της Βουλής με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στρέφονται κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, αποκαλώντας τον «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας».

Τρία πορίσματα, ένα κείμενο γνώμης και ένα πόρισμα για τον... λαό

Η αδιαλλαξία των κομμάτων για κοινή στρατηγική σε ένα μείζον ζήτημα, όπως το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ- το οποίο έχει προκαλέσει στον μέγιστο βαθμό την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας, αποτύπωνεται με τον πλέον εμφανή τρόπο, και στα διαφορετικά πορίσματα που κατατέθηκαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής. 

Πιο αναλυτικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με κοινό πόρισμα που κατέθεσαν, ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. 

Στο πόρισμα των τριών κομμάτων έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι «η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου».

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες για να καταθέσει το πόρισμά του για τους τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για την Ελλάδα και οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθεί σύντομα το ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. 

Τα τρία κόμματα εξηγούν, τέλος, ότι δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, αναφέροντας ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αφού κατήγγειλε «παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα εκ μέρους του προέδρου της Προανακριτικής και των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα κακουργήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας περί την υπηρεσία και της πλαστογραφίας, καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πορισματικό κείμενο γνώμης, 230 σελίδων, που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητούν, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί αρμοδίως και ανάλογα με την περίπτωση η τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και εκ μέρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η έρευνα, ώστε με νέα δεδομένα, τα οποία πιθανότατα θα προκύψουν από τη διαδικασία να διερευνηθεί μεταξύ άλλων περαιτέρω «το ενδεχόμενο συμμετοχικής του δράσης στην αξιόποινη συμπεριφορά του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας, στα υπ' αυτού τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, και της παράβασης καθήκοντος».

Από την πλευρά του το πόρισμα του ΚΚΕ καταλογίζει πονικές ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο. 

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

1) Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή   (άρθρο 242 παρ 2 και 3 του ΠΚ).

2) Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος  (άρθρο 256 παρ. 1γ στοιχεία αα και ββ του ΠΚ).

3) Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου έκαναν λόγο για καταρράκωση των θεσμών και διασυρμό της ποινικής δικονομίας. Το πόρισμα του κόμματος ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή ενώ  ζητούν επίσης να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Τέλος η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι το πόρισμα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» το καταθέτει στον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, αλλά όχι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί «απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα».