current views are: 1

15 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση10:48

Στήνει δικό του πανίσχυρο προσωπικό στρατό ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει τη ΜΙΤ σε μυστικό προσωπικό υπερ- όπλο του, αναβαθμίζοντας και καθιστώντας την υπεράνω ακόμα και της δικαιοσύνης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναδεικνύεται έτσι σε έναν εξουσιαστή που με κάθε μέσο θα επιχειρεί να υλοποιεί τις επιδιώξεις του, όποιες και αν είναι αυτές. 

Δημοσίευση 10:48’
αρθρο-newpost

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει τη ΜΙΤ σε μυστικό προσωπικό υπερ- όπλο του, αναβαθμίζοντας και καθιστώντας την υπεράνω ακόμα και της δικαιοσύνης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναδεικνύεται έτσι σε έναν εξουσιαστή που με κάθε μέσο θα επιχειρεί να υλοποιεί τις επιδιώξεις του, όποιες και αν είναι αυτές. 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει τη ΜΙΤ σε μυστικό προσωπικό υπερ- όπλο του, αναβαθμίζοντας και καθιστώντας την υπεράνω ακόμα και της δικαιοσύνης. Ο τούρκος πρωθυπουργός αναδεικνύεται έτσι σε έναν εξουσιαστή που με κάθε μέσο θα επιχειρεί να υλοποιεί τις επιδιώξεις του, όποιες και αν είναι αυτές.

Στήνει έναν πανίσχυρο μηχανισμό από επίλεκτους άνδρες με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τους εσωτερικούς αλλά και του εξωτερικούς εχθρούς του. Πρόθεσή του, από ότι φαίνεται είναι να χρησιμοποιήσει τη ΜΙΤ και για να κρατηθεί στην εξουσία, παραδίδοντας στα χέρια της μυστικής αστυνομίας όποιον τον αμφισβητήσει(!).

Οι νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), διευρύνονται με βάση το νέο Σχέδιο Νόμου, σε τέτοιο σημείο ώστε να ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση (του Ταγίπ Ερντογάν) για αρμοδιότητες οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της Δημοκρατίας, αλλά και καθιστούν την ΜΙΤ κυρίαρχο φορέα όχι μόνο στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και σε αυτό της πραγματοποίησης ακόμα και ψυχολογικών επιχειρήσεων εντός αλλά και εκτός Τουρκίας.

Σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Νόμου:

•Η ΜΙΤ θα είναι εξουσιοδοτημένη να προχωράει σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή δράση που αυτή κρίνει απαραίτητη, χωρίς καμία έγκριση από την τουρκική Δικαιοσύνη.

• Κανένας δικαστικός φορέας δεν θα είναι δυνατό να ελέγξει την ΜΙΤ. Τα στελέχη της θα ελέγχονται δικαστικά από το Ειδικό Δικαστήριο και όχι από τα κοινά δικαστήρια, κάτι που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Δεν θα είναι δυνατό τα στελέχη της να κατηγορηθούν για διάπραξη εγκλήματος, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.

• Η ΜΙΤ θα είναι δυνατό να «φακελώνει» κάθε Τούρκο πολίτη χωρίς έγκριση από την δικαστική εξουσία. Ο κάθε κρατικός φορέας καθίσταται πλέον υποκείμενος της ΜΙΤ.

Οι επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας θα είναι ένας άκρως απόρρητος τομέας , που με το πρόσχημα της προστασία της ειρήνης αλλά και των απειλών της χώρας θα δίδει τη δυνατότητα στους άνδρες της ΜΙΤ να κάνουν τα πάντα και να θέτουν τους εαυτούς τους και πάνω από κάθε νόμο…

Εξάλλου αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου , ότι «δεν θα θεωρείται υπεύθυνο το προσωπικό της ΜΙΤ ή το προσωπικό στο οποίο ανατέθηκε αποστολή από την ΜΙΤ, για παράπτωμα στο οποίο φαίνεται ότι διέπραξε κατά την διάρκεια της αποστολής του».

Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι ότι οι επιχειρήσεις της ΜΙΤ δεν θα περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά θα γίνονται και στο εξωτερικό. Γεγονός που δημιουργεί καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις της ΜΙΤ και την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

Πέρα όμως από την νομική προστασία που δίδει ο Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα δώσει και βαρύ οπλισμό στην υπηρεσία αυτή.

Η ΜΙΤ θα προμηθεύει με βαριά όπλα ακόμα και με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού . Επίσης θα στελεχωθεί με εν ενεργεία στελέχη της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Botdo Bereli).

Η ομάδα «Bordo Bereli» θεωρείται «αφρόκρεμα» στελεχών των Ειδικών Επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων , οι οποίο είναι εκπαιδευμένοι να αναλαμβάνουν ειδικές επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος, ψυχολογικές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις προπαρασκευής πληθυσμού στη χώρα-στόχο.

Οι άνδρες της έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν και τη μεταφορά του στην Άγκυρα.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα συντάχθηκε και ειδική έκθεση στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι που δημιουργούνται στην Ελλάδα καθώς είναι γνωστή δράση των ανδρών της ΜΙΤ στη Θράκη και σε κάποια νησιά στο Αιγαίο.


σχετικα αρθρα