Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί επί της αρχής και κατ΄ άρθρον στην αρμόδια της επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα τη μάχη για την ψήφισή του στην Ολομέλεια. Οι χθεσινές παρεμβάσεις τόσο προς τους κυβερνητικούς βουλευτές όσο και προς τους δημάρχους φαίνεται ότι λειτούργησαν «πυροσβεστικά», καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από τους υπουργούς, ενώ αρκετές διατάξεις βελτιώθηκαν ή αποσύρθηκαν.

Στόχος είναι το βράδυ της Τετάρτης να ακουστούν τα 155 «ΝΑΙ» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς η ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου με τα 109 άρθρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δήμους, δεν αφορά πλέον τη δημοτική αστυνομία και θα συνεχιστεί σήμερα για τη διάταξη που προβλέπει τον πειθαρχικό έλεγχο των δημάρχων που υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς.

Οι απαντήσεις στις ενστάσεις των γαλάζιων βουλευτών δόθηκαν χθες στην τρίωρη ενημέρωση που έγινε από τους αρμόδιους υπουργούς στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού. Έπειτα από τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και τις απανωτές ερωτήσεις των 50 μελών της Κ.Ο. του κόμματος, τόσο για τις διατάξεις που αφορούσαν τους δήμους και το φορολογικό κομμάτι, όσο και αυτές που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

* Η πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου θα παραμείνουν στους Δήμους.

* Στους σχολικούς φύλακες θα δοθούν κίνητρα για συνταξιοδότηση σε όσους βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του σχετικού χρονικού ορίου.

* Οι καθηγητές των τεχνικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ), των οποίων οι ειδικότητες καταργούνται, θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, όμως προγραμματίζεται να απορροφηθούν από τα δημόσια ΙΕΚ, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας (ανάλογα με την ειδίκευσή τους) ή να έχουν μοριοδότηση για πρόσληψη ως ωρομίσθιοι. Η ένταξη των 2.000 εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα θα γίνει άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα, σήμερα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα αποσυρθούν:

* Η διάταξη που προβλέπει ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (την απόσυρση της διάταξης που προκάλεσε την κοινή γνώμη, ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάτι που γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στην ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ)

* Η τροπολογία με την οποία είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το προεδρικό αεροσκάφος για τις μετακινήσεις του και ο υπουργός Άμυνας.

Επίσης χθες έπειτα από πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τους κ.κ. Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Μιχελάκη, όπου οι δήμαρχοι έθεσαν ως κόκκινη γραμμή τη διάταξη για τον προκαταβολικό έλεγχο του προϋπολογισμού των δήμων από το οικονομικό παρατηρητήριο και ζήτησαν να αποσυρθεί η πρόβλεψη για πειθαρχικό έλεγχο όσων δημοτικών αρχόντων υπερβαίνουν το προϋπολογισμό, απειλώντας με μαζική παραίτηση.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και στη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι πράσινοι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο που καταργούνται οι 50 ειδικότητες στα τεχνικά Λύκεια, ενώ για τους δημοτικούς αστυνομικούς ζήτησαν να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση για την απορρόφησή τους.

TAGS