Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή άνοιξε τον δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον οποίο η Oλομέλεια αποφάσισε την παραπομπή του για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου.
 
Τώρα είναι η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου που αναμένεται να εκδώσει βούλευμα όσο για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την νομική στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου. 
 
Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου.  
 
Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου είναι άλλα από τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Αρειο Πάγο ως ανακριτής και η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος. 
 
Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.
 
Χρονικός περιορισμός για την ετυμηγορία του Συμβουλίου δεν υπάρχει, στην περίπτωση όμως που δεν διαπιστώσει κώλυμα, τότε συγκαλείται Ειδικό Δικαστήριο.
 
Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής. 
 
Πρόεδρος ορίζεται ο ανώτερος σε βαθμό και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου. Πριν τη συνταγματική αναθεώρηση η Βουλή όριζε και τρεις Βουλευτές με τους αναπληρωτές τους ως κατηγόρους στο Ειδικό Δικαστήριο. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. 

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Χθες το βράδυ η Βουλή παρέπεμψε τον κ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα.
 
Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές με τα 269 ψηφοδέλτια να είναι έγκυρα, άκυρα να είναι 9 και λευκά 5 ψηφοδέλτια.
 
Αναλυτικά οι ψήφοι ανά αδίκημα:
 
Νόθευση εγγράφου: Υπέρ 166, κατά 34, παρών 67.
Απιστία στην υπηρεσία: Υπέρ 206, κατά 42 παρών 18.
Παράβαση καθήκοντος: Υπέρ 220, κατά 35, παρών 11.
 
Ο πρώην υπουργός, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται και άφησε αιχμές κατά της Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση παραπομπής του.
 
Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι διώκεται όχι για την υπόθεση της λίστας, αλλά διότι ήταν ο υπουργός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.