Άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου των 109 άρθρων που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψηφοφορία.
 
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για το διαδικαστικό που περιλαμβάνει τέσσερις συνεδριάσεις, οι δύο σήμερα (πρωί και απόγευμα) που αφορούν στη συζήτηση επι της αρχής του νομοσχεδίου. 
 
Η συνεδρίαση άρχισε με την τοποθέτηση του εισηγητή του νομοσχεδίου Απόστολου Βεσυρόπουλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από μνημόνια, που θα φέρει επενδύσεις και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει ένα κράτος ευέλικτο φιλικό προς τον πολίτη. 
 
Για τη διαθεσιμότητα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει οριζόντιες επιλογές αλλά με δεδομένα τα κοινωνικά κριτήρια και δικαιοσύνη. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους δημοτικούς αστυνομικούς είπε πως δεν έχουν να φοβούνται τίποτα όσοι έχουν μπει με ΑΣΕΠ και έχουν στην κατοχή τους τίτλους σπουδών. Αυτοί είπε θα μεταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ενώ θα βρεθούν και άλλες λύσεις. 

Μαυραγάνης: Αναγκαία η φορολογική μεταρρύθμιση

Με εκκλήσεις για νηφαλιότητα στην κριτική του πολυνομοσχεδίου, ιδίως στο πρώτο μέρος του που αφορά τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής. Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως ο νέος Κώδικας αντικαθιστά ένα υφιστάμενο «μωσαϊκό διατάξεων» βασισμένο σε έναν Κώδικα που συντάχθηκε πριν από 60 χρόνια, επισημαίνοντας πως δεν συνιστά «φοροκαταιγίδα» όπως ακούστηκε από εισηγητές της αντιπολίτευσης.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι χαμηλότεροι φόροι, διευρυμένη φορολογική βάση, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - και για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα. Προχωράμε στη μεταρρυθμιστική αυτή πράξη, όχι γιατί μας το ζήτησαν, αλλά γιατί έπρεπε. Θωρακίζουμε το φορολογικό σύστημα από τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή, εντάσσοντας διατάξεις που ισχύουν διεθνώς. Η απλοποίηση του συστήματος είναι σημαντική για τον πολίτη, να μην χρειάζεται φορολογικό λεξικό, να μην αντιμετωπίζει μαζί με τη Διοίκηση ένα φορολογικό λαβύρινθο» σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

«Η διαφωνία με σημεία του Κώδικα, δεν πρέπει να καταλήγει σε ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται στόχος ακραίων λαϊκισμών» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε δε, πως η προσπάθεια φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης θα συνεχίσει, με την κατάθεση συμπληρωματικού νομοσχεδίου με κωδικοποιημένα φορολογικά κίνητρα.

Τσακαλώτος: Φαιδρό το επιχείρημα για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε πως το succes story δεν υπάρχει ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον Νότο, οούτε για την ευρωζώνη. 
 
Την προηγούμενη εβδομάδα είπε ο κ. Τσακαλώτος βγήκε η αναφορά του ΔΝΤ που μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την μειωμένη παραγωγή και τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα. 
 
«Κε υπουργέ, είναι ντροπή να συνεχίζετε να λέτε ότι πάμε καλά όταν η ανεργία είναι σε αυτά τα ύψη», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
«Αρχίζω με τον δημόσιο τομέα και αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς ότι το μελημά του είναι η ανεργία και το συνδέει με το φαιδρό επιχείρημα ότι μέχρι τώρα υποφέρει ο ιδιωτικός τομέας και όχι ο δημόσιος. Δεν μας λένε ότι αυτό που κάνουν για ΟΤΑ και τους σχολικούς φύλακες και την δημοτική αστυνομία θα βοηθήσει τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα», ενώ τόνισε πως η κατάσταση αυτή θα ενισχύσει εν γένει την εργασιακή ανασφάλεια. 
 
Το νομοσχέδιο είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι δημοσιονομικά αλλά όχι ταξικά ουδέτερο. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό χαρακτήρισε τον τρόπο καθορισμού του ως «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει», στην κυριολεξία καθώς όπως τόνισε και στην πιο φιλελεύθερη Βρετανία «του Μπλερ και της Θάτσερ υπάρχει φορέας μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων» που εισηγούνται στην κυβέρνηση τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. 

Κωνσταντινόπουλος: Εμείς ζητήσαμε να αποσυρθεί η διάταξη για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άρχισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην διάταξη για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του προσωπικά για ψευδείς κατηγορίες ότι ο κ. Βενιζέλος ζήτησε αυτήν την διάταξη. 
 
«Μόλις πληροφορηθήκαμε την διάταξη αυτή ζητήσαμε να αποσυρθεί. Εγώ ξέρω πως αριστερός είναι κάποιος που λέει την αλήθεια», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. 

Μαριάς: Κοινωνικός Αρμαγεδώνας το πολυνομοσχέδιο

Για κοινωνικό Αρμαγεδώνα και επίθεση στους πολίτες έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Μαριάς είπε πως για το κόμματο του το πολυνομοσχέδιο είναι έναν νέο μίνι μνημόνιο. «Έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, όχι μονο αναλύοντάς το και καταγγέλοντάς το αλλά καταδικάζοντάς το στην ψηφοφορία», τόνισε. 

Παναγιώταρος: Το νομοσχέδιο θα ελαφρύνει τις άδειες τσέπες των πολιτών

Από την Χρυσή Αυγή ο βουλευτής κ. Ηλίας Παναγιώταρος έκανε λόγο για τραγικά νούμερα στην ελληνική οικονομία με ένα χρέος που παρά τα μνημόνια συνεχώς διογκώνεται. 
 
Ο κ. Παναγιώταρος αναφέρθηκε στα λουκέτα στις επιχειρήσεις, στο μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών, στους φόρους και τα χαράτσια, στις αυξήσεις όπως αυτές στη ΔΕΗ και τόνισε πως αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να «ελαφρύνει τις ήδη άδειες τσέπες των πολιτών». 
 
«Με κινήσεις fast track κλείνουμε ειδικότητες χρήσιμες για την κοινωνία όπως δημοτική αστυνομία και σχολικούς φύλακες ενώ κρατάμε άλλες παντελώς άχρηστες», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώταρος. 

Ξηροτύρη: Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί οπισθοδρόμηση

Από την ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη είπε πως με το πολυνομοσχέδιο στην πράξη «κανείς δεν εγγυάται πλέον τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τα κεκτημένα των πολιτών». 
 
Η κυρία Ξηροτύρη είπε πως ο τρόπος που τέθηκε το πολυνομοσχέδιο ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης καταδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την τρόικα. «Τα μέτρα που δεν προβλέπονται από μνημονιακές υποχρεώσεις αποτελούν οπισθοδρόμηση», υπογράμμισε. 
 
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία της αναφέρθηκε και στην περίφημη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στο Λουκεμβούργου. Ο υπουργός Οικονομίας σε μικρή παρέμβασή του απάντησε πως έχει αποσταλεί αίτημα στον ομόλογό του στο Λουξεμβούργο για να αποσταλεί η σχετική λίστα. 

Καραθανασόπουλος: Νομοσχέδιο καταπέλτης στα εργασιακά

Για νομοσχέδιο καταπέλτη για τα εργασιακά έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Όπως είπε τα μνημόνια εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης καθώς σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης τα βάρη σηκώνουν τα εργατικά στρώματα, με μειώσεις μισθών και άλλα μέτρα για να επέλθει η καπιταλιστική ανάκαμψη. 

Επικρίσεις Νικήτα Κακλαμάνη

Έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση, για την εικόνα της στη Βουλή, την ώρα της συζήτησης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντάς την «θλιβερή».

Σχολιάζοντας την απουσία των υπουργών, των οποίων οι αρμοδιότητες αφορούν τα περισσότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «είμαι 20 χρόνια στο κοινοβούλιο και δεν έχω δει πιο θλιβερή εικόνα στα έδρανα της κυβέρνησης».

Ένταση κατά τη συζήτηση των ενστάσεων για την συνταγματικότητα

Τα αίματα πάντως άναψαν κατά τη συζήτηση των ενστάσεων για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κουτσούμπα να ισυρίζεται πως άρθρα κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας ωστόσο δεν τίθεται θέμα τέτοιο από την αρμόδια επιτροπή αλλά θέμα προβληματισμού. 

Αυτή η συνήθης πρακτική καταντά έθιμο και οδηγεί στην απαξίωση της συγκεκριμένης διάταξης. Τι επιδιώκει κάθε φορά η αντιπολίτευση με την κατάθεση αίτησης αντισυνταγματικότητας;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας για να απαντήσει στη συνέχεια: «Ασφαλώς το μπλοκάρισμα και την καθυστέρηση της εξυγίανσης του Δημόσιου Βίου».