Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στην οριστική μορφή των άρθρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως από το πρωί είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το newpost, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν σε κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, κλείνοντας έτσι τις όποιες εκκρεμότητες και επισφραγίζοντας τις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προτού αυτό τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, κατά κύριο λόγο, το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο και έχει προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις αλλά και αντιδράσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων.

Σχετικά με τους 2.500 εκπαιδευτικούς, των οποίων οι ειδικότητες καταργούνται, αναμένεται η κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίου που θα προβλέπει νέες ειδικότητες για το Επαγγελματικό Λύκειο. Ειδικότερα, για τις ειδικότητες Υγείας, οι εκπαιδευτικοί θα απορροφηθούν σε παιδικούς σταθμούς ή σε διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, αναμένεται να απορροφηθούν είτε από την ΕΛ.ΑΣ. είτε από τις υπηρεσίες των δήμων.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τους σχολικούς φύλακες, όπως είχε γίνει γνωστό από χθες, θα προβλεφθεί πρόγραμμα συνταξιοδότησης για όσους βρίσκονται στο όριο να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν κανονικά σε διαθεσιμότητα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπάλληλοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο, φαίνεται πως δεν θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας αλλά θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες στους δήμους.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να παραληφθεί η διάταξη που προβλέπει ποινικές διώξεις για τους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν τηρούν τις προθεσμίες κατάθεσης μηνιαίου ισολογισμού.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.