Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Σερρών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα προς τον υπουργό Οικονομικών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η κυρία Κόλλια- Τσαρούχα αναφέρει στην ερώτησή της ότι υπό τον έλεγχο ξένων επενδυτών και των distress funds έχουν ήδη περάσει,  τα πρώτα πακέτα «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το newpost είχε γράψει στις 3 Ιουλίου ότι στα χέρια ξένων «distress funds» που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια ελλήνων δανειοληπτών.

Αναλυτικά η ερώτηση

«Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», τα πρώτα πακέτα «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη περάσει υπό τον έλεγχο ξένων επενδυτών και των distress funds.

Με την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ανοίγει ο δρόμος για ακόμη περισσότερες συμφωνίες εξαγοράς δανείων, ενώ και τα τραπεζικά ιδρύματα που δεν πέτυχαν να διατηρηθούν υπό το έλεγχο ιδιωτών βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες για πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πρόσφατα μεγάλο fund του εξωτερικού κατέθεσε πρόταση σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για να εξαγοράσει ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών της δανείων στο 30% της αξίας τους. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ δανείου προσφέρουν 30 ευρώ για να αναλάβουν το δανειακό χαρτοφυλάκιο. Ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει σε πολλές τράπεζες οι οποίες θέλουν να «ξεφορτωθούν» χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, δίνοντάς τα ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς αυτή τη στιγμή ένα στα τέσσερα τραπεζικά δάνεια είναι «κόκκινα», ενώ σύντομα το ποσοστό των υποχρεώσεων που δεν θα εξυπηρετούνται θα ξεπεράσει το 30%.

Oι κινήσεις αυτές δείχνουν, ότι τα distress funds έχουν μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά κι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ακίνητα και κυρίως χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων τα οποία επιζητούν να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επαφές με τους τραπεζίτες ξεκίνησαν εδώ και πολλούς μήνες δίχως αρχικά να υπάρξουν συμφωνίες, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες παραχωρούν μέρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων τους, έστω και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ο «τιμοκατάλογος» που έχουν τα distress funds αναφέρει, ότι τα δάνεια που διαθέτουν εξασφαλίσεις ακινήτων μπορούν να πουληθούν στα επίπεδα του 30%-40% της αξίας τους, όσα όμως δεν έχουν τέτοιες εξασφαλίσεις δίνονται ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή ακόμη και στο 10% της αξίας τους.

Ειδικά τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί με προσημειώσεις ακινήτων θεωρούνται και τα καλύτερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ακόμη κι αν δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ξένοι επενδυτές και εταιρείες που θέλουν να τα αγοράσουν, ενώ και οι τράπεζες αποκτούν ρευστότητα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρότι εγγράφουν ζημιές στους ισολογισμούς τους.

Οι ξένοι που αγοράζουν προβληματικά χαρτοφυλάκια εκτιμούν, ότι μπορούν να εισπράξουν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που πλήρωσαν για την αγορά τους. Για παράδειγμα, αγοράζοντας ένα «κόκκινο» δάνειο στο 30% της αξίας του πιστεύουν ότι είτε θα πάρουν από τον δανειολήπτη τουλάχιστον ένα ποσό μεγαλύτερο από το 30% είτε θα περιέλθει στην κυριότητά τους ένα ακίνητο σαφώς μεγαλύτερης αξίας.

Παράλληλα, τα funds που ασχολούνται με το «κυνήγι» των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων τα χρησιμοποιούν είτε ως χρηματοοικονομικά προϊόντα είτε για συνέργειες πελατολογίων. Δεν είναι, πάντως, μόνο τα «κακά» δάνεια που ενδιαφέρουν τους ξένους. Οι fund managers ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για τα λεγόμενα «καλά» δάνεια, κυρίως αυτά που έχουν δοθεί στον χώρο της ναυτιλίας αλλά και του τουρισμού. Το ερώτημα που θέτουν χιλιάδες δανειολήπτες, είτε ιδιώτες με στεγαστικά και άλλα δάνεια είτε νομικά πρόσωπα με επιχειρηματικά δάνεια είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που αλλάξει ο «ιδιοκτήτης» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

(...) Η βαθιά οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας που έχουν γονατίσει τη χώρα, εκτός όλων των άλλων δεινών που επέφεραν στην ελληνική κοινωνία, έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των δανειοληπτών σε αντικειμενική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Τα συγκεκριμένα funds λειτουργούν με καθαρά εισπρακτικούς όρους και βεβαίως όχι με κοινωνικούς. Απαιτούν δηλαδή την αποπληρωμή έστω και ενός μέρους του δανείου χωρίς να εξετάζουν αν κάποιος είναι άνεργος, έχει οικονομικά προβλήματα και πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου του.

Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις των distress funds. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αποτελεσματική προστασία των Ελλήνων δανειοληπτών από τα αρπακτικά νύχια των distress funds»;