current views are: 1

16 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση14:58

Υπέγραψε τελικά το υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο για τα ΕΑΣ

Χρειάστηκαν να γίνουν τηλεφωνήματα για να εφαρμοστούν οι εντολές του πρωθυπουργού. 

Δημοσίευση 14:58’
αρθρο-newpost

Χρειάστηκαν να γίνουν τηλεφωνήματα για να εφαρμοστούν οι εντολές του πρωθυπουργού. 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης

Χρειάστηκαν να γίνουν τηλεφωνήματα για να εφαρμοστούν οι εντολές του πρωθυπουργού. Την αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα του newpost για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σύμφωνα με το οποίο τα ΕΑΣ «σαμποτάρονταν» από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν εφάρμοζε μέχρι τώρα τις συγκεκριμένες εντολές που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Τελευταίες έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά από «κάποια τηλεφωνήματα» που έγιναν υπέγραψε πριν από λίγη ώρα , το σχετικό φάκελο ώστε να πάει στη Βουλή και να προχωρήσει η αρμόδια επιτροπή στο διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) την Παρασκευή το μεσημέρι στις 14.00. 

Εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή θα μεταπείσει τους Αμερικανούς που είχαν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής καθώς ανέμεναν εδώ και μήνες να διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στα ΕΑΣ προκειμένου να υπογραφτούν οι σχετικές συμβάσεις για παραγγελίες πυρομαχικών ύψους 250.000.000 ευρώ. Οι πληροφορίες ήθελαν οι Αμερικανοί να είχαν δώσει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι και τις 20 Ιουλίου προκειμένου να τοποθετηθεί Διοικητικό Συμβούλιο στην εταιρία για να προχωρήσει η υλοποίηση των παραγγελιών. Είχαν διαμηνύσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα απέσυραν τις παραγγελίες τους καθώς υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές και δεν μπορούσαν να ασχολούνται άλλο με το τι θα πράξει το υπουργείο Οικονομικών και πότε. 

Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός φάκελος των ΕΑΣ είχε υπογραφεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απαιτούνταν και η αντίστοιχη υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσει η τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το οποίο καθυστερούσε προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε και τι συμφέροντα. 

Εάν δεν σημειώνονταν αυτή η εξέλιξη έστω και στο παρά ένα, ήταν θέμα χρόνου η απαξίωση των ΕΑΣ και το ξεπούλημά τους για μια χούφτα ευρώ σε επενδυτές που θα θησαύριζαν στη συνέχεια από αυτά.

Βέβαια τώρα μένει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και τα 30.000.000 ευρώ στα ΕΑΣ ώστε να αγοραστούν οι πρώτες ύλες και να μπουν στη γραμμή παραγωγής οι παραγγελίες που θα φέρουν άμεσα στο κράτος έσοδα 250.000.000 ευρώ.


σχετικα αρθρα