Δεν έχει ζητηθεί καμία μείωση προσωπικού στο υπουργείο και δεν υφίσταται ενδεχόμενο επιπλέον μείωσης μισθών και συντάξεων, ειδικότερα για τους ένστολους, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αν η χώρα έχει κρατηθεί σε περίοδο κρίσης, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των ενστόλων» και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του Λιμενικού δείχνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο έργο τους, από ότι προ κρίσης.

«Θα είμαι απόλυτος σύμμαχός σας, ώστε να μην κοπεί ούτε μισό ευρώ», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και εξέφρασε την πρόθεσή του να διαθέσει στα ταμεία του Λιμενικού σημαντικό τμήμα από το τέλος πλόων. Επανέλαβε επίσης την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα μέσα στο 2013, με τρόπο πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προσωπικό του στόχο για δημιουργία Ακαδημίας Λιμενικού, καθώς και για θεσμοθέτηση του τρόπου εισαγωγής των επιτυχόντων σε αυτή μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

Παρέμβαση για τις ανάγκες των πλοηγικών υπηρεσιών του Πειραιά

Παράλληλα, την άμεση παρέμβαση του κ. Βαρβιτσιώτη, προκάλεσαν καταγγελίες φορέων και χρηστών του λιμανιού του Πειραιά, ότι λόγω έλλειψης καυσίμων για τις πλοηγίδες του Πλοηγικού Σταθμού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, θα υπάρξει σύντομα αδυναμία παροχής υπηρεσιών πλοήγησης.

Ο υπουργός ζήτησε από τη Διεύθυνση της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου να εξασφαλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τουλάχιστον έως τέλος Αυγούστου, οι σχετικοί κωδικοί μέσω του TAXISnet για την εκταμίευση των χρημάτων για τα καύσιμα των δύο πλοηγίδων που είναι εν κινήσει αυτή την περίοδο, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για την επισκευή των τριών πλοηγίδων που βρίσκονται σε ακινησία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Αν και πολλοί φορείς του λιμανιού έχουν υποβάλει τις τελευταίες ώρες αιτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας να δώσουν καύσιμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή του αναλογούντος τέλους από τα πλοηγικά δικαιώματα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην περίπτωση που υπάρξει τελικά πρόβλημα με τις πλοηγίδες λόγω έλλειψης καυσίμων, έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των πλοιάρχων πλοηγών με λάντζες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια με μίσθωμα, που φθάνει την ημέρα τα 2.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κέρδος από το πλοηγικό δικαίωμα το οποίο πληρώνει κάθε πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχεται από 4.000 έως 4.500 ευρώ.