Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να περιλαμβάνει σκληρές πολιτικές εκφράσεις.

Απέναντι στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει νομοθετικά για τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού, καταργώντας την κοινωνική διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε πως βασική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα:

«Πάμε με ένα σύστημα για τον κατώτερο μισθό που συγκλίνει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ εσείς λέτε πως θα παρέμβετε νομοθετικά για να τον επαναφέρετε στα προηγούμενα. Είναι αυτό αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε πως ο κατώτατος μισθός με τη σημερινή του μορφή θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το 2017, «και δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο». Αύριο, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του 2013, ύψους 37,29%, όπως επίσης και αύξηση στις θέσεις πλήρους απασχόλησης ύψους 51,95%.

Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απαντώντας στις βολές του κ. Τσακαλώτου ότι το νομοσχέδιο "δεν είναι ταξικά ουδέτερο", αναρωτήθηκε αν η μερική διαγραφή του χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ταξικά ουδέτερη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ «αποθέωση της άμεσης δικτατορίας», χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία της καταστροφής» και θεώρησε πως είναι «καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες» στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή, διακρίνοντας στην πολιτεία τους, «επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού», δεσμευόμενη πως «θα προσπαθήσει να μην μείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα».

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλασσε και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, κάνοντας λόγο για «ραντεβού στα γουναράδικα, όπως έλεγε ο Άρης Βελουχιώτης».

«Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις εκείνες, που χαρακτηρίζουν τις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης ως «οριζόντιες» και «χωρίς σχεδιασμό»:

«Το υπουργείο Παιδείας έκανε αξιολόγηση δομών. Έχουμε αυτή τη στιγμή 110 ειδικότητες και πολυδιάσπαση. Για ποιον σκοπό; Ρωτήσατε τι ανεργία είχαν αυτοί οι κλάδοι; Κοροϊδεύουμε τη νεολαία;» σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως από την κατάργηση των 2.500 οργανικών θέσεων στην τεχνική εκπαίδευση, 500 καθηγητές θα μεταταγούν στο υπουργείο Υγείας και 2.000 θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, με εξαίρεση τους πολυτέκνους και τα άτομα με αναπηρία. «Κανένας μαθητής δεν θα μείνει χωρίς σχολείο. Θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα, θα καλυφθούν οι ανάγκες από ωρομίσθιους, με προτεραιότητα εκείνους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα» διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου.