Σε οκτώ μύθους που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη σχετικά με τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «απάντησε» ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στα εξής:

-1ος μύθος: Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει. Ζητήσαμε και ήλθε, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.

-2ος μύθος: Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης. Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι, είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, τόνισε ο υπουργός, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.

-3ος μύθος: Οι πολίτες είναι εναντίον. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.

-4ος μύθος: Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά. Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. Οτιδήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.
 
-5ος μύθος: Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά. Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα. Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, συνέχισε, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

-6ος μύθος: Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα καταστήματα. Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός, ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

-7ος μύθος: Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία. Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ρητώς ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά. Επιπλέον, σημείωσε ότι τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί, περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κ.λπ.) Και τέλος τόνισε ότι η ρύθμιση είναι προαιρετική.

-8ος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος. Στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α. Εν τέλει, υποστήριξε, αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες. Αν όμως, από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες «ελάτε, είμαστε επτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές» και εμείς να μην το κάνουμε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τη ριζική αντίθεση του κόμματός του για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως το μέτρο δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση αλλά «ιδεολογική εμμονή» της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι εφαρμόστηκε στην Β. Ευρώπη και απέτυχε, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αποτελεί απάντηση στην κατάρρευση του εμπορίου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και δεν θα δημιουργήσει νέο κύκλο εργασιών. Ακόμη μίλησε για διαχωρισμό μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με κριτήριο τα 250 τ.μ., ενώ προσέθεσε πως η ρύθμιση Χατζηδάκη ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα καταστήματα να διεκδικήσουν το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Μεταξύ και άλλων επισημάνσεων έθεσε ακόμη ζήτημα μη προσδιορισμού του ωραρίου λειτουργίας. Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε πάντως θετικές ρυθμίσεις για τα πετρελαιοειδή και για κάποιες άλλες έννοιες που εισάγονται, όπως τα «farmer's markets», αν και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αρνητικά επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο, ανέφερε πως πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα οι αντιπεριφερειάρχες για το θέμα των καταστημάτων και ζήτησε να διευρυνθεί το χρονικό όριο που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη λήψη αυτών των αποφάσεων και να οριστεί ρητά ότι θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης. Στο ζήτημα της τοποθέτησης προέδρου ή αντιπροέδρου στους οργανισμούς λαϊκών αγορών, διαφωνεί και ζήτησε αναδιατύπωση για να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ.

Η Ραχήλ Μακρή από τους ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «ένα συνονθύλευμα διατάξεων, για πρόστιμα, ποινές και λόγους παραμυθίας, ενώ ούτε η κυβέρνηση πιστεύει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αποτελέσει εφαλτήριο τόνωσης της αγοράς και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η Ελένη Ζαρούλια (ΧΑ) ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα «να δούμε αν ο κυρίαρχος λαός θέλει την Κυριακή αργία ή όπως επιβάλουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων να καταργηθεί;»

«Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, ενώ προμηνύονται περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας» είπε μεταξύ άλλων η Ασημίνα Ξηροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Για τα υπόλοιπα άρθρα, τόνισε ότι τα περισσότερα κινούνται ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Δημήτρης Κατσώτης (ΚΚΕ) τόνισε ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προφανώς είναι το αίτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, των μεγάλων ξενοδόχων, για να μπορέσουν να διευρύνουν τους δρόμους κερδοφορίας, να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές τους.