Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής και έντονες αντιπαραθέσεις με ακραίες εκφράσεις από βουλευτές, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στην αποψινή ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, να συγκεντρωθούν οι 155 ψήφοι των βουλευτών της συμπολίτευσης, όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και στα επίμαχα άρθρα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως, στους διαδρόμους, στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, συνεχίζονταν οι ζυμώσεις και το μασάζ σε βουλευτές που είχαν εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις για διάφορα ζητήματα.

Μάλιστα στην κυβέρνηση προσδοκούν κάποιες από τις ρυθμίσεις, ειδικά μετά τις βελτιώσεις που έγιναν, να υπερψηφιστούν και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διορθώσεις, συμφωνήθηκαν χθες το πρωί, σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Μιχελάκη.

Παράλληλα χθες απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Οι βασικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι οι εξής:

* Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

* Επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης των δημοτικών αστυνομικών, ώστε να απορροφηθούν άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτό θα γίνει με ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) σε συνεργασία με τους Δήμους, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο οι δημοτικοί αστυνομικοί, εκτός από τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων, να απορροφηθούν και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως είναι οι γραμματείες των Δικαστηρίων.

* Για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, οι Δήμοι που το επιθυμούν, με ΚΥΑ του Εσωτερικών και του Δημοσίας Τάξης, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορούν να ζητούν να ασκεί η Ελληνική Αστυνομία, δραστηριότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως π.χ. έλεγχο του παρεμπορίου.

* Οι σχολικοί φύλακες θα μπορούν να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

* Παράλληλα δίνεται στους σχολικούς φυλακές η δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή εξετάζεται αν είναι δυνατόν να προχωρήσει λόγω του ταμειακού προβλήματος που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ίσως αναζητηθεί σήμερα άλλη λύση.

* Τέλος αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη που προέβλεπε έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων πριν ψηφιστούν και αντικαταστάθηκε από άλλη που προβλέπει πιο ήπια μορφή ελέγχου των οικονομικών τους, ενώ προωθείται κατάργηση και της αστικής και ποινικής ευθύνης δημάρχων για αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, συζητά να προωθήσει διάταξη που θα προβλέπει ότι οι Δήμοι θα συντάσσουν από κοινού με το οικονομικό παρατηρητήριο τους προϋπολογισμούς, ώστε να έχουν ρεαλιστική βάση και να μην υπάρχουν αποκλίσεις και η σύνταξη των προϋπολογισμών να γίνεται πάνω στα απολογιστικά έσοδα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο ούτε αυτή η υποχώρηση της κυβέρνησης δεν ικανοποίησε τους δημάρχους, που δεν δέχονται και αυτή τη ρύθμιση με το επιχείρημα ότι καταργείται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.