Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στουρνάρας: Το πρόγραμμα πάει μια χαρά, απόδειξη οι δόσεις

Σε τοποθέτησή του το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «γίνεται μια άνευ προηγουμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού. Η εκτέλεση του προγράμματος δεν είναι καθόλου εύκολη. Προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλες ανατροπές στη ζωή των πολιτών».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «πολλοί προσπαθούν να διαψεύσουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το πρόγραμμα πάει μια χαρά και απόδειξη είναι ότι καταβάλλονται οι δόσεις». Ο ίδιος είπε ότι «όταν αναλάβαμε πριν ένα χρόνο η χρηματοδότηση της χώρας είχε διακοπεί. Η Ελλάδα κάλυψε ήδη μεγάλη απόσταση στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα χαρακτήρισε τον κώδικα «πολύ πιο απλό και δίκαιο από τον προηγούμενο. Όσοι μίλησαν για νομοσχέδιο κουρελού, πραγματικά υποτιμούν την προσπάθεια που καταβάλαμε εμείς μαζί με τους καλύτερους ειδικούς από όλο τον κόσμος».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι παρακολούθησε το συνέδριο  και άκουσε τις απόψεις των στελεχών του κόμματος για το ευρώ. «Εσείς με ποιους είστε; Mε τους Ρουμπινί ή με υγιείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Αποφασίστε και πείτε μας», διερωτήθηκε.  

Καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου ζήτησε ο Κουβέλης

Με εκφράσεις έντονης δυσφορίας απάντησε ο Φώτης Κουβέλης, στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ότι τα «οριζόντια» μέτρα και οι απολύσεις στις οποίες προβαίνει σήμερα η κυβέρνηση, οφείλονται εν πολλοίς στην αβελτηρία του Αντώνη Μανιτάκη να μην δρομολογήσει την διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ενώ ζήτησε την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Με την αποδοχή των ανορθολογικών απαιτήσεων της τρόικας και τις σπασμωδικές αποφάσεις που λαμβάνετε, η χώρα δεν θα καταφέρει να φανεί συνεπής σε όσα συμφωνήσατε. Και αν τελικά καταφέρει να φανεί τυπικά συνεπής, επί της ουσίας θα έχει οδηγηθεί σε κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την αναστάτωση και τη μαζική αποθάρρυνση που προκαλείτε. Δεν γίνεται έτσι μεταρρύθμιση. Με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών, δεν βοηθάτε την αναδιοργάνωση του κράτους» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Βρούτσης: Τα δημόσια έσοδα πρέπει να καταβάλλονται απ' όλους

Τη διαβεβαίωση πως «το Ασφαλιστικό κρατά όσο κρατά ο Προϋπολογισμός», έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξαπολύοντας πυρά κατά όσων διαπράττουν εισφοροδιαφυγή.

«Ακούσατε τον Πρωθυπουργό: Έγινε πράξη η μείωση του ΦΠΑ. Δεν έγινε πράξη το 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, ούτε η μείωση στις αποδοχές και τις συντάξεις των στρατιωτικών. Την κρίσιμη όμως στιγμή που η Ελλάδα δίνει την ύστατη μάχη για να περάσουμε στην απέναντι όχθη, τα δημόσια έσοδα πρέπει να καταβάλλονται απ' όλους και γι' αυτό έχω πει πως είναι κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα η εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Μία λέξη ταιριάζει σ' αυτούς: Προδοσία! Γιατί δίνουμε την ύστατη μάχη για την πατρίδα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κόντρα Στουρνάρα - Τσίπρα

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Στουρνάρας θέλησε να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας

«Παρακολούθησα το συνέδριο σας και δεν κατάλαβα τελικά ποιες είναι οι θέσεις σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι θέλετε να κάνετε. Εάν θα βγει η χώρα από το ευρώ, εάν θέλετε την Ελλάδα στο ευρώ. Αποφασίστε πρώτα και μετά πείτε μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας παρακολούθησε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τις θέσεις μας τις γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Γιατί μας ρωτάτε κε υπουργέ; Γιατί θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι όλα είναι μονόδρομος. Δεν είναι όλα μονόδρομος».

Μιχελάκης: Ρεσιτάλ δημαγωγίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ρεσιτάλ δημαγωγίας συνεχίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο η δημαγωγία αλλά και η αντιφατικότητα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την παραμονή στους δήμους των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών  που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ο κ. Μιχελάκης σχολίασε: «Σου λένε άσπρο. Λες "συμφωνώ, το έχω καταθέσει" (σ.σ. νομοτεχνική βελτίωση). Και μετά σου λένε μαύρο. Και μετά διερωτώνται πως αυτοί οι άνθρωποι μένουν στα ποσοστά και δεν τους εμπιστεύεται ο λαός».

Λαφαζάνης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο άθλιο θέατρο

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Στουρνάρα για απόσυρση της διάταξης 108.

«Πρώτα τους πετάξατε στο δρόμο και τώρα καταργείτε και τις αποζημιώσεις τους», είπε ο κ. Λαφαζάνης σε έντονο ύφος.

«Έχω ξαναδεί θέατρο, αλλά τέτοιο άθλιο θέατρο, που παίζετε σε πλάτες χιλιάδων απολυμένων, δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και εσείς τους πετάτε στο δρόμο».

Καταλήγοντας ο κ. Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ομολόγων. «Σας κάνουμε μια ερώτηση και δεν απαντάτε ακόμα. Ποια ομόλογα έχετε αποπληρώσει στο άρτιο και ποια στοχεύετε να αποπληρώσετε στο επόμενο διάστημα. Μιλάμε για κερδοσκπικά funds που πλουτίζουν. Απαντήστε πόσα εξοφλήσατε, σε τι ύψος και πόσα θα αποπληρώσετε στο τέλος του χρόνου. Όλα αυτά είναι επιζήμια παιχνίδια για την οικονομία». 

Βορίδης: Γεμάτη ψεύδη και αοριστίες η ομιλία Τσίπρα

Ένταση επικράτησε και μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατία, Μάκη Βορίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται από μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, βαθύ αντικοινοβουλευτισμό, ψευδοσυναισθηματισμούς υπεράσπιση των πιο αντιδραστικών ιδεών».

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην κινητικότητα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Κινητικότητα, επί της αρχής δεν είναι ένα πράγμα για να συμφωνήσουμε; Κάποιοι περισσεύουν από δω, κάποιοι μας λείπουν από κει. Συμφωνήσατε επί της αρχής, όχι. Τα υπόλοιπα θα τα ακούγαμε ως κριτική».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουρουμπλής φώναξε «αίσχος», ενώ παρενέβη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος επιχείρησε να επαναφέρει στην τάξη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καρφιά» Κουκουλόπουλου για την ΕΡΤ

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε «μονομερή ενέργεια» το κλείσιμο της ΕΡΤ, σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής την απόφαση για την απόσυρση του άρθρου 108.

«Παρακολούθησα μία παράσταση που αφορούσε στις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ και θέλω πολύ καθαρά να πω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, κάτι πολύ απλό. Είναι χρήσιμο και καλό να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και συνέχισε:

«Αν λοιπόν σας φαίνεται μεγάλη αποζημίωση των απολυμένων της ΕΡΤ, γυρίστε πίσω και δείτε τι ακριβώς κάνατε και το ονομάστε και μεταρρύθμιση».

Απάντηση Στουρνάρα - Μητσοτάκη στις αιχμές Κακλαμάνη

Στην αρχή της συζήτησης τον λόγο πήρε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απαντώντας στις χθεσινές αιτιάσεις του Νικήτα Κακλαμάνη για τα άδεια υπουργικά έδρανα είπε: 

«Ένας λόγος που οι υπουργοί δεν βρισκόμασταν στα έδρανα στη Βουλή ήταν ότι επεξεργαζόμασταν τις νομοθετικές βελτιώσεις τις οποίες, εσείς ως βουλευτές μας προτείνατε. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα» 

Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως τα μέλη της τρόικας δεν φορολογούνται στην Ελλάδα καθώς είναι κάτοικοι άλλων χωρών και υπόκεινται στη νομοθεσία περι διπλής φορολόγησης. 

Επίσης ανέφερε πως είναι άδικο να κατηγορούνται οι υπουργοί ότι απουσιάζουν από την διαδικασία καθώς ο ίδιος και αρκετοί υπουργοί παρακολούθησαν χθες την διαδικασία για περισσότερες από έξι ώρες και αποχώρησαν όταν έπρεπε να πρετοιμάσουν τις τροποποιήσεις κάποιων διατάξεων.

Κωνσταντινόπουλος: Πρέπει να δούμε πάλι το θέμα της ΕΡΤ

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο θέμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και ειδικά για τους δημοσιογράφους: «Ένας ο οποίος τη Δευτέρα θα αποζημιωθεί –και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς θα πάρουν και αρκετά μεγάλη αποζημίωση- και μετά από είκοσι μέρες θα επαναπροσληφθεί στην ΕΡΤ, θα έχει πάρει, δηλαδή, 80.000 αποζημίωση και μετά από ένα μήνα θα επαναπροσληφθεί στην ΕΡΤ και θα είναι αορίστου χρόνου; Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το δούμε». «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, χωρίς να χαλάσουμε τη συμφωνία που έχει ανοίξει ο υπουργός, για να προχωρήσει, βεβαίως, άμεσα και να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Μιχαλολιάκος: «Καλύτερα δραχμή, παρά υποταγή»

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το Μνημόνιο, την ταφόπλακα του Έθνους. Το να επενδύει πια κανείς στην πατρίδα του ή να κατέχει περιουσία έχει καταστεί μέγα αμάρτημα» ανέφερε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ελεγχθούν οι φοροφυγάδες» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι κατ΄ ουσίαν μια τιμωρία από την τρόικα, αφού δεν θα ωφελήσουν».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «δεν γίνεται να αναζητούμε οικονομική ανάκαμψη με την υπερφορολόγηση των πολιτών».

«Δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή, η Ευρώπη ήταν κάποτε Ελληνική. Τώρα είναι η Ευρώπη των τοκογλύφων. Όλοι υβρίζουν την Χρυσή Αυγή. Το φρόνημα είναι ελεύθερο, είμαστε Έλληνες Εθνικιστές και υπερήφανοι γι΄ αυτό. Πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Ευρώπη των τοκογλύφων. Καλύτερα δραχμή, παρά υποταγή» ανέφερε μεταξύ άλλων.