«Είμαι πεπεισμένος πως αν είχαμε εξαρχής προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δεν θα είχαμε σήμερα τόσους ανέργους», επισήμανε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως «η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένους μορφωτικούς στόχους και το πολυνομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση».

«Όταν ανέλαβα το υπουργείο, υπήρχε ένα πλάνο για τον στόχο των αποχωρήσεων και της κινητικότητας. Τότε το κοντέρ έγραφε ένα μεγάλο μηδέν και καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πάρουμε δύσκολες αλλά δίκαιες αποφάσεις», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χρειάστηκαν έξι συναντήσεις με την τρόικα για να διορθώσω την κατάσταση στο υπουργείο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, υποστήριξε πως πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι επίορκοι υπάλληλοι, ενώ τόνισε πως θα επισπευθούν οι διαδικασίες αποχώρησής τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που έχουν καταθέσει δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν και χιλιάδες συμβασιούχοι, για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκη, υπήρχε ένα άτυπο καθεστώς προστασίας από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε πως η δημοτική αστυνομία πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα για το σχέδιο κινητικότητας καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Βασικός της στόχος είπε ήταν η αντιμετώπιση του παραεμπορίου όταν τότε ήταν μια παρανυχίδα και σήμερα είναι οργανωμένο έγκλημα και αναρωτήθηκε «δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το παραεμπόριο καλύτερα όταν θα υπάγονται στην ελληνική αστυνομία και θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι;»

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε οτι ουσιαστικά η κινητικότητα αποτελεί ένα καλύτερο εργαλέιο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, στα κριτήρια θα προσμετρώνται τα προσόντα, τα πτυχία και η εργασιακή εμπειρία αλλά το σημαντικότερο κριτήριο θα είναι ο τρόπος πρόσληψης: από το ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το κεντρικό συμβούλιο μεταρρύθμισης υπο τον πρωθυπουργό και θα επικυρώσει το σχέδιο κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να γνωρίζουν τα υπουργεία που θα κινηθούν. 

«Οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, «καθώς δύο κόσμοι, δύο φιλοσοφίες συγκρούονται».