Έξι συνολικά νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις του υπουργείου: 

1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του. 

2. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου. 

3. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης. 

4. Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά. 

5. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα

6. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

Υπνθυμίζεται ότι το πρωί μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, υποστήριξε πως πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι επίορκοι υπάλληλοι, ενώ τόνισε πως θα επισπευθούν οι διαδικασίες αποχώρησής τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που έχουν καταθέσει δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν και χιλιάδες συμβασιούχοι, για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπήρχε ένα άτυπο καθεστώς προστασίας από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.