Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το... μεγάλο παζάρι για την Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα εκλεγεί το Σάββατο από την Κεντρική Επιτροπή.

Δεν πρόκειται μόνο για παζάρι ανάμεσα στους «Τσιπραίους» και τους «Λαφαζανικούς», όπως θα περίμενε κανείς. Και στο εσωτερικό καθενός από τα δύο κυρίαρχα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα παζάρια δίνουν και παίρνουν. Οι ανανεωτικοί (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου) που πήγαν καλά στο συνέδριο θέλουν ενισχυμένη εκπροσώπηση στην Π.Γ. Το ίδιο επιδιώκει και η ΚΟΕ, ενώ εντός της προεδρικής πλειοψηφίας οι διαγκωνισμοί δίνουν και παίρνουν.

Στον αντίποδα, Θεωνάς και Νταβανέλος, οι εκπρόσωποι των συνιστωσών που κοντράρισαν τον Τσίπρα στο συνέδριο, θέλουν οπωσδήποτε εκπρόσωπο στο κατά πάσα πιθανότητα 21μελές νέο όργανο.

Αυτό που επιδιώκεται είναι μια συμφωνία για αναλογική εκπροσώπηση που για να μη χαλάσει, θα πρέπει να έχει κλείσει εκ των προτέρων, κάτω από το τραπέζι εννοείται. Όταν πρόκειται για τα εκτελεστικά όργανα, το κόμμα των μελών πάει περίπατο και αν αφήσει κανείς τους κομματικούς να κάνουν τη δουλειά τους, οι ισορροπίες ανάμεσα σε ομάδες, τάσεις και υπό διάλυση συνιστώσες θα αποκαταστήσουν τις ισορροπίες που προϋπήρχαν στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κόμμα ήταν μια χαλαρή συμμαχία.

Κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία θα υπάρξει, άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασκηθεί χρόνια στη μοιρασιά θέσεων και αξιωμάτων. Εκείνοι που δεν φαίνεται ωστόσο να μπαίνουν στο παιχνίδι είναι οι «πασοκογενείς», που σχεδόν εκμηδενίστηκαν στην ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Μόνο ο Μητρόπουλος μπόρεσε να διασωθεί στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας κάπου στην 100η θέση.

Ο βουλευτής Επικρατείας Δ. Τσουκαλάς, ο Αντώνης Κοτσακάς, η νέα μεταγραφή του Τσίπρα, ο Γ. Μιχελογιαννάκης έμειναν εκτός οργάνου. Αντιλαμβανόμενος το κλίμα, ο Κουρουμπλής δεν δοκίμασε καν την τύχη του, ούτε η Σοφία Σακοράφα που δεν μπορούσε να υπολογίζει με την στήριξη κανενός από τότε που ψυχράνθηκε με τον Τσίπρα.

Οι «πασοκογενείς» έχουν βαθύτερα παράπονα ωστόσο από την έλλειψη στήριξης στις διαδικασίες του συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Υπήρξαν άλλωστε, όλους τους προηγούμενους μήνες, φαινόμενα άρνησης εγγραφής «πασοκογενών» μελών στις τοπικές οργανώσεις, οι οποίες οργανωτικά ελέγχονται από το στελεχιακό δυναμικό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα με το οποίο έκλεισαν τις πόρτες ήταν ότι το κόμμα δεν θα γίνει πλυντήριο, στην πραγματικότητα όμως δύο παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ο πρώτος ότι ήθελαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των οργανώσεων και ο δεύτερος είναι ότι αντιμετωπίζουν τους «πασόκους» σαν ξένο σώμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του χώρου, έχουν φορέσει στο ΣΥΡΙΖΑ ένα στελεχιακό «κορσέ» της τάξης του 4%, που δεν μπορεί, πρέπει να ξεχειλώσει, αλλιώς θα αρχίσει να διώχνει τον κόσμο. Το κρας τεστ για αυτό θα είναι μάλλον στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κατεβάσει στελέχη με απήχηση για να αυγατίσει τις δυνάμεις του και αυτά, δύσκολα θα τα βρει στις αυτοδιοικητικές του οργανώσεις…