Για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα κενό στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ το κενό που προβλέπεται για το τέλος του 2014 είναι μικρό, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, άρα δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο Κόνορ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung για «τρύπα» 10 δισ. ευρώ.

«Πέρα από αυτό, η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού κατά τους τελευταίους μήνες του προγράμματος που χρηματοδοτεί ο EFSF, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν γνωστή η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού κενού».

Το εν λόγω κενό είναι περίπου 4,6 δις ευρώ, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει επικαιροποιημένη εκτίμηση, είπε ο Ο Κόνορ.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «νέες δυσάρεστες ειδήσεις» λίγο πριν από την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, με τη διαπίστωση νέας «τρύπας» χρηματοδότησης ύψους έως και 10 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εφημερίδα αναφέρει, ότι από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτή η “τρύπα” χρηματοδότησης πριν από τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου».

Η SZ υποστηρίζει επίσης ότι ο Σόιμπλε «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα», ενώ επισημαίνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρει η Αθήνα τα 10 δισεκατομμύρια που χρειάζεται, διαφορετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.