Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες στρατιωτικών οι οποίες δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν τα περασμένα χρόνια με αρωγό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί στις αποδοχές τους καθίσταται, από δύσκολη έως αδύνατη, η καταβολή των δόσεων για τα δάνειά τους τα οποία έχουν περάσει πια στο κόκκινο. Δεν κρύβουν την αγωνία τους μη βρεθούν στο δρόμο άστεγοι...

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ημέρες, συνάδελφοι που υπηρετούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ανέφεραν στην Ένωση πως δέχονται σωρηδόν εξώδικα και διαταγές πληρωμής καθώς και άνευ προηγουμένου οχλήσεις από εταιρίες ενημερώσεως οφειλών και συνεργαζόμενα με αυτές δικηγορικά γραφεία, εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας πληρωμής των δόσεων των δανείων που έχουν λάβει. Η κατάσταση αυτή τους έχει φέρει στα όρια την απελπισίας, μην γνωρίζοντας πλέον τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτούς και τις οικογένειες τους, ειδικά δε από την εντεινόμενη φημολογία περί άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από το 2014 και περί πώλησης των δανείων τους σε ξένους οίκους».

Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές του 2013 ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί μεικτή επιτροπή εργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να εξετασθεί το θέμα των στρατιωτικών δανειοληπτών και να συμφωνηθούν προτάσεις που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανακούφιση χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν πάρει πάσης μορφής δάνεια από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει η Ένωση Στρατιωτικών, δεν έχουν γίνει γνωστές οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής, ούτε έχει γνωστοποιηθεί κάποια περαιτέρω πρωτοβουλία . Οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκπέμπουν S.O.S προς την πολιτεία προκειμένου να υπάρξει κάποια μέριμνα για τις οικογένειές του.

Η ανακοίνωση αναφέρει στο τέλος ότι οι «συνάδελφοί τους αγωνιούν καθημερινά μιας και έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης και στερούνται βασικών αγαθών απαραίτητων για την διαβίωση τους...».