Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης 

«Αν  χρειαστεί θα γίνει  ακόμα και πόλεμος για τη διάσωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» φέρεται να είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά στους στενούς συνεργάτες της  λίγο πριν αναχωρήσει από το Πεντάγωνο για το υπουργείο Οικονομικών όπου θα έχει συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν είναι  η εξεύρεση και η  άμεση χρηματοδότηση με 30.000.000 ευρώ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αγοραστούν πρώτες ύλες για να μπουν στη γραμμή παραγωγής παραγγελίες αξίας 250.000.000 ευρώ. 

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει μάχη προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη διάσωση των ΕΑΣ. 

Μάλιστα λέει, προς τους συνεργάτες της, ότι μετά το διορισμό της νέας διοίκησης  στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την Παρασκευή, αν είναι δυνατόν να  υπογραφούν οι συμβάσεις για τις παραγγελίες πυρομαχικών από τους Αμερικανούς την προσεχή Δευτέρα καθώς δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου. 

Στη συνάντηση που θα έχει η Φ. Γεννηματά με τον υπουργό Οικονομικών θα θέσει και το αυτονόητο ερώτημα γιατί δεν κουρεύτηκαν με το PSI και τα χρέη των ΕΑΣ; Ποιοι  κρύβονται πίσω από τις περίεργες μεθοδεύσεις που έχουν γίνει; 

Ωστόσο το υπουργείο Εθνικής  Άμυνας φαίνεται ότι πονοκεφαλιάζει και με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αν δεν εξοφληθούν τα χρέη, τότε τα στρατιωτικά νοσοκομεία φαίνεται  πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  που αποτελούν εμπόδια στο να συνεχίσουν αυτά την εύρυθμη λειτουργία τους. 

Επίσης μία άλλη μάχη που δίδεται  αυτές τις μέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η διάσωση του ΕΣΠΑ καθώς οι προθεσμίες εξαντλήθηκαν και δεν έχει προχωρήσει κανένα σχετικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.