Απόλυτα πεπεισμένος ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ο σωστός, εμφανίστηκε στην εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του ελληνικού λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, ωστόσο η προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε ο υπουργός. Όπως τόνισε, στη χώρα μας σήμερα γίνεται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού, διαδικασία η οποία «δεν είναι καθόλου εύκολη».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να μας πείτε με ποιους είστε;   Με τον Ρουμπινί ή με τις υγιείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Αποφασίστε και πείτε μας για να ξέρουμε».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται, όπως πάντα, σε αχαρτογράφητα νερά και πρόσθεσε πως επιμέρους προτάσεις γίνονται, αλλά μια συνολική στρατηγική για έξοδο από την κρίση δεν έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μάλιστα σχολίασε και παλαιότερες δηλώσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μη εποικοδομητικές και ασυνεπείς δηλώσεις επιβάρυναν τους όρους χρηματοδότησης της χώρας και κατ’ επέκταση των κατοίκων της.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως με την κατάθεση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κλείνουν οι «τρύπες», τα «παράθυρα» και η δυνατότητα φοροαποφυγής.

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, προχωρά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, με αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Για τις επενδύσεις, είπε πως οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά στη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικά νομοθετικά κείμενα και η ένταξή τους στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ακόμη ανέφερε πως ο Νέος Κώδικας προβλέπει πλήρη απαλλαγή για μια σειρά εισοδημάτων και ειδικότερα για τα  προνοιακά επιδόματα, τους μισθούς και τις συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), τα ποσά που χορηγούνται σε πολιτικούς πρόσφυγες, τις συντάξεις αναπήρων πολέμου, σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς εν γένει που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε επακόλουθο της επιτυχούς πορείας του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζουμε σήμερα. «Η ανταπόκριση και η ωριμότητα της συγκεκριμένης αγοράς θα κρίνει και την επιτυχία του μέτρου», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας επεσήμανε πως γι ατην κυβέρνηση είναι πρόκληση να πετύχει την απαραίτητη, ακόμη, δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη. «Όλη μας η προσπάθεια και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο», είπε.