Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών βλέπουν ως μια καλή ευκαιρία να επανέλθει το θέμα των γερμανικών οφειλών τα θύματα του ναζισμού και οι απόγονοί τους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σε ανύποπτο χρόνο πει «Ξεχάστε το».

Όμως οι πρωτοπόροι των διεκδικήσεων έχουν αποφασίσει ότι δεν θα το ξεχάσουν και ζητούν τα οφειλόμενα, όχι για τα χρήματα-όπως λένε στο newpost- αλλά για την ηθική δικαίωση των θυμάτων.

Τρία σκέλη εχει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα: αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων, επανορθώσεις για τις υποδομές που καταστράφηκαν και επιστροφή του κατοχικού δανείου που πήραν οι δυνάμεις κατοχής από την υπόδουλη Ελλάδα.

Γλέζος στο newpost: «Οι Γερμανοί μας χρωστούν την απελευθέρωσή τους από το ναζισμό»

Από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει τη μάχη της δικαίωσης των θυμάτων.

Μιλώντας στο newpost αναλύει διεξοδικά τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και το χρέος της Γερμανίας προς τον ελληνικό λαό:

«Ο ερχομός του Σόιμπλε αναδεικνύει αυτόματα το τεράστιο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι οφειλές αυτές είναι δύο ειδών: οικονομικές και ηθικές.

Οικονομικα είναι γνωστό ότι - σύμφωνα με την απόφαση της 19μελους Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων το 1946 - η Γερμανία οφείλει προς την Ελλάδα 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή που προξένησε στην εθνική της οικονομία.

Ως επιστροφή του δανείου που συνήψε υποχρεωτικά η Ελλάδα με τη Γερμανία, η τελευταία οφείλει 3,5 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Σύνολο 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Οφείλει επίσης την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που καταληστεύθηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα.

Επιπλέον οφείλει προς τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους και την ανυπολόγιστη απώλεια των συγγενών τους.

Πέρα όμως από αυτό, είναι και το ηθικό σκέλος.

Η Γερμανία οφείλει προς την Ελλάδα ότι με το έπος του 1940-1941 κατέρριψε το μύθο του αήττητου του Άξονα. Με τη μάχη στα μακεδονικά σύνορα και τη μάχη της Κρήτης ανέτρεψε όλα τα σχέδια του Χίτλερ να υποτάξει τον κόσμο. Με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών στον ελλαδικό χώρο στη διάρκεια της κατοχής συνέβαλε σημαντικά στην ήττα του Χίτλερ.

Αν σήμερα η Γερμανία δεν βρίσκεται υπό ναζιστικό καθεστώς οφείλεται σε όλη αυτή τη συνεισφορά του ελληνικού λαού.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα και αναρωτιέται κανείς: γιατί τόσο μίσος εναντίον του ελληνικού λαού;».

«Αδιανόητη η επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα»

«Για εμάς η επίσκεψη του Σόιμπλε είναι αδιανόητο γεγονός», λέει στο newpost, ο πρόεδρος των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης.

«Είναι αδιανόητο οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να δέχεται Γερμανό επιτετραμένο όσο εκκρεμεί το μείζον θέμα των γερμανικών οφειλών. Είναι η ανεκπλήρωτη υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και παραμένει ανεκπλήρωτη γιατί βρίσκει κατάλληλο κλίμα στη χώρα μας.

Αποτελεί εθνική προδοσία το να μην προωθούν τη διαδικασία οι Έλληνες πολιτικοί. Οι Γερμανοί ξέρουν ότι τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο δεν θα το γλυτώσουν και προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με όποιον δουν ότι έχει υποχωρητική στάση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να γίνει κάποιος συμβιβασμός με τον οποίο να δώσουν όσο το δυνατό λιγότερα. Δεν θα ήθελα καν να τον συναντήσω, δεν θα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα».

«Είναι ένα θέμα που είναι στην κρίση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των Γερμανών» λέει ο πρόεδρος του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου Λεωνίδας Μπούρας.

«Τη στιγμή, βέβαια, που η Ελλάδα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κύριος μοχλός είναι η γερμανική οικονομία, γίνεται σαφές ότι η διεκδίκηση είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Μια ημέρα όμως η Ελλάδα πρέπει να δικαιωθεί. Και θα ήθελα να πω στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών πως δεν μας νοιάζουν τόσο οι υλικές αποζημιώσεις όσο η ηθική ικανοποίηση των θυμάτων του ναζισμού στη χώρα».