current views are: 1

18 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:27

Το «θρίλερ», το παρασκήνιο, οι αλλαγές και η επόμενη ημέρα

Έπειτα από τη 48ωρη συνεδρίαση-θρίλερ υπό τον φόβο των διαρροών μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Δημοσίευση 04:27’
αρθρο-newpost

Έπειτα από τη 48ωρη συνεδρίαση-θρίλερ υπό τον φόβο των διαρροών μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Έπειτα από τη 48ωρη συνεδρίαση-θρίλερ υπό τον φόβο των διαρροών μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Τα επίμαχα άρθρα που αφορούν στις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, έγιναν δεκτά με 152 και 153 ψήφους, όμως κάποια έλαβαν περισσότερες από τις 155 ψήφους της συμπολίτευσης, καθώς τα στήριξαν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.

Στη γαλάζια πτέρυγα του κοινοβουλίου δεν υπήρξε καμία διαρροή, παρά μόνο η απουσία του Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος βρισκόταν στη Δράμα για την κηδεία της μητέρας του. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, καταψήφισε το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία, που πέρασε με 152 ψήφους, ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης. Αντιθέτως, παρών, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, ήταν ο Νίκος Σηφουνάκης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε το άρθρο 14, που αφορά τις απαλλαγές εισοδήματος των μισθωτών, ενώ κάποιοι είπαν “ναι” και στο άρθρο 30 για τον εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού της φορολογία και καταψήφισαν τα υπόλοιπα. Απών ήταν ο Φώτης Κουβέλης.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάποιοι είπαν “όχι” σε όλα τα άρθρα και κάποιοι υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά. Απόντες ήταν επίσης οι κ.κ. Κασαπίδης και Μουτσινάς.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης ψήφισαν “ναι” στα άρθρα 14, 105 και 106, που αφορούν τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την εκδίκαση των υποθέσεων συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και “όχι” στα υπόλοιπα.

Προηγήθηκαν έντονες αντεγκλήσεις, με ακραίες εκφράσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας, αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις ακόμη και μετά από παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και η απόσυρση του επίμαχου άρθρου 108 για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ. 

Συνεχείς ήταν οι ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών στους διαδρόμους, το εντευκτήριο και το καφενείο της Βουλής, την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, ενώ βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τα μέλη των Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να τους ενημερώνουν.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ήταν κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 6,8 δις. Ευρώ, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η τελευταία διαπραγμάτευση με την τροικα ήταν κομβικό σημείο για την αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της χώρας, καθώς η ελληνική πλευρά απέτρεψε και δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών, δεν θα επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος 2 τις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων, ενώ χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα, άλλα και τους πολίτες, διευκρίνισε ότι η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου, με αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει το πείραμα που θα αποδείξει προς τους δανειστές μας ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις φόρων, που θα ανακουφίσουν την κοινωνία.

Στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή της οικονομικής ατζέντας, εντάσσονται και οι επισκέψεις στην Αθήνα, του Γερμανού υπουργού Βολφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα και του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου την Κυριακή.

Ο κ. Σόιμπλε αναμενεται να βάλει στο τραπέζι την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για το β’ εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015. 

Παράλληλα ο γερμανός υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει και τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, στη δημιουργία ελληνικού επενδυτικου ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ.

Τρεις μέρες μετα ο Αντώνης Σαμαρας θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό, που θα πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στη χώρα μας. Η επίσκεψη γίνεται σχεδόν δυο εβδομάδες πριν ο πρωθυπουργός βρεθεί στην Ουασιγκντον για να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συνάντησης των δυο ηγετών στις 8 Αυγούστου, με τις ΗΠΑ να έχουν εκφράσει πολλές φορές ανοικτά την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη που ακολουθεί η Γερμανία, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία.


σχετικα αρθρα