Τα μηνύματα της επίσκεψης Σόιμπλε αποκωδικοποιεί σήμερα με άρθρο της η Deutsche Welle

Όπως σημειώνεται «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει την παροχή τεχνικής βοήθειας για το ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, θα δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα και θα αποφύγει τη συζήτηση για κούρεμα και χρηματοδοτικό κενό».

Η Deutsche Welle τονίζει πως παρότι είναι δύσκολη η χρονική στιγμή, θα επισκεφθεί την Αθήνα «επειδή αισθάνεται bνα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Έλληνα ομολόγου του. Αυτό απαντούν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα».

Και οι Financial Times αναφέρονται στην επίσκεψη Σόιμπλε τονίζοντας είναι μια «επίδειξη εμπιστοσύνης» από την Γερμανία στην Ελλάδα.

Το άρθρο με τίτλο «Ο Σόιμπλε στην Αθήνα σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης», υπογραμμίζουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έρχεται «στην χτυπημένη από την λιτότητα Αθήνα», όχι όμως για να κάνει διαπραγματεύσεις σχετικά με μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους ή για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά για να «δείξει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και να τους πείσει να συνεχίσουν».

«Ταξίδι – εκστρατεία» χαρακτηρίζει, από την πλευρά της, η γερμανική Die Welt την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στόχος της επίσκεψης δεν είναι τόσο η ενίσχυση της δημοφιλίας του Γερμανού πολιτικού στο εξωτερικό, όσο η «εγχώρια δόξα».

«Το να πιστεύει κανείς ότι η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα φέρει κατανόηση ή πρόοδο στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, θα ήταν αφελές. Δεν πρόκειται για μια επιβεβλημένη επίσκεψη, αυτό είναι βέβαιο, η διάσωση των ελληνικών δημοσιοοικονομικών προβλημάτων δεν εξαρτάται από αυτόν».

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά από την εμπειρία των τελευταίων ετών ότι η δημοτικότητά της απέναντι στο γερμανικό εκλογικό σώμα συνδέεται άμεσα με τις επικρίσεις που δέχεται από τις χώρες του ευρώ. Κάθε φορά που η Άνγκελα Μέρκελ απεικονίζεται με τη ναζιστική στολή, οι Γερμανοί συσπειρώνονται επειδή, μαντέψτε, η καγκελάριος διασύρεται ως εκπρόσωπος του συνόλου της χώρας».