Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης
 
Την ώρα που η Ελλάδα θέτει ως στόχο το 2023 να έχει περιορίσει το δημόσιο χρέος της στο 120 του ΑΕΠ της, η Τουρκία ανακοινώνει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα εκτοξεύει από μόνη της δορυφόρους!

Επιχειρώντας κανείς μία απλή σύγκριση των δύο χωρών σκέφτεται ότι το ένα κράτος προκειμένου να κάνει εξοικονόμηση τρώει τις σάρκες του ενώ αντίθετα το άλλο κράτος κάνει άλματα στην ανάπτυξη ή μάλλον καλύτερα στο διάστημα...

Συγκεκριμένα στις αρχές του προηγούμενου μήνα άρχισαν οι επίσημες συζητήσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής εταιρίας Roketsanγια τη σχεδίαση και ανάπτυξη εγχώριου συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων που θα εξυπηρετεί τόσο πολιτικές  όσο και στρατιωτικές ανάγκες. Στόχος της Άγκυρας είναι μόλις παρουσιάσει επιτυχία το εγχείρημά της να αναζητήσει πλούσιους πελάτες που δεν θα είναι άλλοι από τις αραβικές χώρες.

Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει αμείωτη την προσπάθεια της για την απόκτηση ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος τηλεπισκόπησης (παρατήρησης από ψηλά).

Ήδη τον περασμένο Ιανουάριο η εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας, που αποτελεί το ανώτατο κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) και της TAI(Turkish Aerospace Industries) για την εγχώρια ανάπτυξη δορυφόρου τηλεπισκόπησης εξοπλισμένου με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR: Synthetic Aperture Radar) που θα φέρει την ονομασία Gokturk-3.

Με την ένταξη ενός δορυφόρου εξοπλισμένου με ραντάρ SAR, έναν σταθερό επίγειο σταθμό ελέγχου και λήψης δεδομένων και αριθμό κινητών σταθμών, το τουρκικό υπουργείο άμυνας είναι πεπεισμένο ότι θα μπορεί να διαθέτει δεδομένα τηλεπισκόπησης υψηλής ανάλυσης ασχέτως καιρικών συνθηκών, ημέρα και νύκτα από όλες τις περιοχές τουρκικού ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο.

Η Άγκυρα παρά το γεγονός ότι φιλοδοξεί μέχρι το 2020  σχεδιάζει να έχει θέσει σε τροχιά στο διάστημα δεκαέξι δορυφόρους παρά το ότι τρία χρόνια μετά θα μπορεί να τους εκτοξεύει μόνη της, με δικές της πλατφόρμες. Δεν αφήνει ούτε μία μέρα να χαθεί.

Σε στρατηγικό επίπεδο η Τουρκία θα είναι  πολύ μπροστά στους εξοπλισμούς και στις επιχειρησιακές δυνατότητές που θα έχει. Κάθε σύγκριση και κάθε λόγος για ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο θα αποτελεί ανέκδοτο.