Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση διήρκησε δέκα λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο, δηλαδή 40 λεπτά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ μετά την αποχώρηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι «το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο» ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο γερμανός υπουργός αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον  υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση τίθενται επί τάπητος όλα τα οικονομικά θέματα της χώρας.

Στην ατζέντα του κ. Σόιμπλε πάντως βρίσκεται η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β' εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015 καθώς και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ο γερμανός υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, για την δημιουργία ελληνικού ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.

Νωρίτερα, πρώτος «σταθμός» του κ. Σόιμπλε ήταν στο Χίλτον η εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, από όπου και απέστειλε μήνυμα στήριξης και αισιοδοξίας για την πορεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας ωστόσο τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να βρεθεί πιο κοντά στην ανάπτυξη, ενώ σχετικά με ένα ενδεχόμενο ελληνικό κούρεμα ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, «Θέλω να ζητήσω από όλους σας, να μην συνεχίσετε αυτή τη συζήτηση για νέο κούρεμα, δεν είναι προς όφελός σας».

Τι διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός

«Πριν από 10 χρόνια, εμείς οι Γερμανοί είμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία. Μένουν πολλά να γίνουν. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να βοηθήσει και ο Δημόσιος Τομέας. Η Γερμανία θα παρέχει τεχνογνωσία. Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Σόιμπλε. 

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει παρέλθει και ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε. Τέλος, εμφανίστηκε αρνητικός σχετικά με ένα ενδεχόμενο ελληνικό κούρεμα διατυπώνοντας την άποψη ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Αυστηρά μέτρα της αστυνομίας

Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως είχε γίνει και με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από τις 9:00 έως τις 20:00 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας, ενώ θα γίνουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Παράλληλα, από τις 9:30 το πρωί είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.