Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Αναταράξεις στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προέβλεπαν όλοι κατά την χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή, τελικά όμως αυτές ήταν ήπιες. Εκείνη που ξημέρωσε σε πλήρη σύγχυση ήταν η ΔΗΜΑΡ, η οποία έδειξε στη βουλή σημάδια αποσύνθεσης.

Τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν το άρθρο 14 και το άρθρο 30 του πολυνομοσχεδίου, το τελευταίο σχετικό με τη φορολογική ασυλία τρόικας και task force. Οι υπόλοιποι 12 υπερψήφισαν μόνο το άρθρο 14.

Καθώς από τους τέσσερεις, οι τρεις έχουν για διάφορους λόγους προηγούμενα με τον κ. Κουβέλη (οι κ.κ. Λυκούδης και Ψαριανός διαφώνησαν με την έξοδο από την κυβέρνηση, η Μαρία Ρεπούση του τα έχει μαζεμένα), όλοι κατάλαβαν ότι η αποκλίνουσα συμπεριφορά ήταν μια «φράξια» διαφωνούντων στην οποία ήρθε να προστεθεί και η Μαρία Γιαννακάκη, η οποία μάλλον το τελευταίο διάστημα έκλινε υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση.

Ωστόσο ήταν ο χειρισμός της Αγίου Κωνσταντίνου που έκανε το πράγμα κανονικό μπάχαλο. Έντρομη προσπάθησε να υπονομεύσει την ερμηνεία, ότι εδώ επρόκειτο για αποστασιοποίηση από την επίσημη γραμμή, υποστηρίζοντας ότι η επίσημη γραμμή προέβλεπε υπερψήφιση των άρθρων 14 και 30.

Της πήρε όμως λίγο να καταλάβει, ότι με αυτήν την ερμηνεία η «ανταρσία» δεν αφορά μόνο 4 αλλά 12 βουλευτές που δεν ψήφισαν το άρθρο 30.

Η επόμενη και μάλλον ακόμα πιο γελοία μανούβρα ήταν να τα ρίξουν στην Ασημίνα Ξυροτήρη που ψήφισε λέει μόνο το 14 και μπέρδεψε τους υπολοίπους.

Πριν από την βουλευτή Θεσσαλονίκης είχε προηγηθεί όμως ο Γ. Πανούσης στην Αθήνα και ο Βας. Οικονόμου στο υπόλοιπο που ψήφισαν μόνο το 14, για να μην αναφέρουμε την Νίκη Φούντα στην Αιτωλοακαρνανία και τον Ν. Τσούκαλη στην Αχαϊα. Τι γελοιότητα ήταν  αυτή με την Ασημίνα Ξυροτήρη;

Εν πάση περιπτώσει, στον πανικό της και μπρος στην εικόνα ρεμπέτ ασκέρ που παρουσίαζε η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, η Αγίου Κωνσταντίνου προσπάθησε να τα ρίξει όλα στην Ξυροτήρη, διαρρέοντας ότι ο Κουβέλης ήταν πολύ δυσαρεστημένος μαζί της. Ο Κουβέλης, που δεν ψήφισε καν στην ψηφοφορία.

Η ζημιά πάντως είχε γίνει, και όλοι κατάλαβαν, το προφανές. Αν ήταν μια φορά δύσκολο πράγμα η συνοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, είναι ανέφικτη στην αντιπολίτευση, το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, η οποία πιθανόν και να μην αργήσει…