current views are: 1

19 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:12

Πολιτική στήριξη και νέα βοήθεια υπό… όρους το μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα

Με δύο «όχι» και δύο «ναι» αποχώρησε από την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 04:12’
αρθρο-newpost

Με δύο «όχι» και δύο «ναι» αποχώρησε από την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με δύο «όχι» και δύο «ναι» αποχώρησε χθες από την Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, o oποίος αν και εξέφρασε ανοικτά την πολιτική στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και έδειξε ότι θεωρεί πως έχει λήξει οριστικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Από την άλλη πλευρά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε μία συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο. 

«Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συνέχισε: «Εάν συζητούσατε κούρεμα του EFSF/ESM, θα ζητούσατε να απαρνηθεί κανείς τους βασικούς κανόνες κάθε ευρωπαϊκού μηχανισμού. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητάς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Θα καταστρέφαμε την όποια εμπιστοσύνη. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη». 

«Κατά την διάρκεια του 2014, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο, μάλλον κατά το τέλος του έτους, όταν δηλαδή η Ελλάδα, μέχρι τώρα θα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα» σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας προς τη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο, απορρίπτοντας ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που υποστήριξε ότι ρυθμίστηκαν με τη συνθήκη του Λονδίνου. 

«Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός. 

«Θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου. Ρυθμίστηκε στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης ειρήνης και όταν στη Γερμανία και στην Ευρώπη έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις 2 + 4 και κατόπιν είχαμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε μια πρώτη αποτίμηση αυτού του ταξιδιού οι αναλυτές εκτιμούν, όπως αναφέρει η Deutche Welle, ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. 

Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε πράγματα, τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.

Tέλος, η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.

Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο. «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται. Γιατί, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.


σχετικα αρθρα