Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 1

19 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:48

«Πέρασε» από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχεδίο του υπουργού Επικρατείας για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Δημοσίευση 04:48’
αρθρο-newpost

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχεδίο του υπουργού Επικρατείας για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχεδίο του υπουργού Επικρατείας για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συνολικά ψήφισαν 260 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 104 βουλευτές και «παρών» ένας. Απών από την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Καταψήφισε το άρθρο 12 για τον Μεσολαβητή της ΝΕΡΙΤ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Νωρίτερα, οι βουλευτές των κομμάτων της πλειοψηφίας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα βάζει τέλος σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, ενώ αυτοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αυταρχικές λογικές, δηλώνοντας ότι καταψηφίζουν.

Από την Νέα Δημοκρατία ο κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος είπε πως «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της Δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» και υποστήριξε ότι «καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε εξυγίανση».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκθεση ιδεών» που δεν προβλέπει τον αριθμό των εργαζομένων, των καναλιών ενώ απαντώντας στην χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιθυμεί «το κόκκινο του αίματος στην ΕΡΤ», είπε «Για τη χθεσινή σας αναφορά κ. Σταμάτη εμείς δεν θέλαμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο του αλλά ένα πολύχρωμο που θα κάνει όμορφο το τηλεοπτικό μας τοπίο».

Ο κ. Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό «δέσμευση» για τον αριθμό των εργαζομένων του νέου σχήματος πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης. Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες». «Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος. «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας».

Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».

Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Γιάννης Δημαράς επέμεινε στην «απόσυρση» της λέξης «ίντερνετ» από το ΝΕΡΙΤ, επισημαίνοντας: «Τι είναι το ΙΝΤΕΡΝΕΤ αλήθεια ποιος το διοικεί; Προσπάθησα μέσω δημοσίων υπηρεσιών να δω τι είναι το ίντερνετ ποιος το έχει στα χέρια του και ποιος το λειτουργεί. Κανένας δεν ξέρουμε τι είναι…Μου γεννά πολλές απορίες η ύπαρξη του ίντερνετ».

Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει «μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που παίζει τουρκικά σίριαλ. Ψηφίζουμε μια τηλεόραση με εθνικό προσανατολισμό».

Τσίπρας: Δωράκι στους καναλάρχες η ΕΡΤ

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα δωράκι της κυβέρνησης σας στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια που δανειοδοτούνται από τις χρεοκοπημένες τράπεζες που τις κρατά όρθιο ένα χρεοκοπημένο μνημόνιο», είπε. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων «εάν δοθούν νόμιμα», όπως τόνισε,  λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.

Κόντρα Σταμάτη – Τσίπρα για Σόιμπλε

Αντιπαράθεση ξέσπασε και ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Σόιμπλε και το κατοχικό δάνειο. 

«Είναι λυπηρό, δυσάρεστο, θλιβερό, ο ίδιος ο κύριος Σόιμπλε να αναγκάζεται να κάνει αναφορά περί ύπαρξης θέματος σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο, αλλά ο πρωθυπουργός να έχει μονάχα να του πει ότι πάμε καλά και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα. Κουβέντα. Τσιμουδιά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Έκανε μία αναφορά για τον κύριο Σόιμπλε. Δεν ξέρω αν αυτή η αναφορά είχε παράπονο. Και τι παράπονο θα μπορούσε να είχε; Τον είδε στο Βερολίνο, ήθελε να τον ξαναδεί και τώρα;», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε υπόψιν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών το θέμα των αποζημιώσεων. «Έτσι συμπεριφέρεται μια εθνικά υπερήφανη, ανεξάρτητη χώρα;», τόνισε.


σχετικα αρθρα