Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το ποτήρι μισογεμάτο, όπως είπε και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βλέπουν στην κυβέρνηση, κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα.

Χωρίς να έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η οικονομική πολιτική της Γερμανίας, τουλάχιστον αυτή την περίοδο είναι δεδομένη, τα κυβερνητικά στελέχη μετρούν τα «ja» και τα «nein», που είπε ο ισχυρός υπουργός της Άνγκελα Μέρκελ.

Νέο «κούρεμα» του χρέους

Γνωρίζοντας ότι σε λιγότερο από δύο μήνες ο κ. Σόιμπλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ψηφοφόρους του, στην κυβέρνηση δεν περίμεναν μια ξεκάθαρη αναφορά του Γερμανού υπουργού για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.

Πράγματι ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε κατηγορηματικά ότι μπορεί να γίνει τώρα κάτι τέτοιο, ωστόσο άφησε ανοικτή την πόρτα για μια νέα μείωση του ελληνικού χρέους με έμμεσο τρόπο.

«Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε να συζητάτε για νέο “κούρεμα”. Δεν είναι προς το συμφέρον σας. Έχουμε πει ότι το 2014, όταν ολοκληρωθεί αυτή η οικονομική περίοδος, αν η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες της και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα διαπραγματευτούμε, θα αποφασίσουμε εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα», είπε μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, κάτι που επανέλαβε και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις

Όταν ρωτήθηκε για το κατοχικό δάνειο ο Γερμανός πολιτικός παραδέχθηκε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, ωστόσο απέρριψε κατηγορηματικά το ζήτημα των αποζημιώσεων.

«Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία [….] η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει.  

Έτσι λοιπόν θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εύσημα και προτροπές

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στόχος της επίσκεψης του στην Αθήνα ήταν κυρίως να δοθούν εύσημα για την μεγάλη πρόοδο και επιτυχία της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε το σεβασμό του και τη στήριξη του για την ουσιαστική προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών της κυβέρνησης, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό.

«Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες», επιμένοντας στο ζήτημα των αλλαγών στο Δημόσιο, όπου όπως είπε «υπολείπονται πολλά».

Οι υπογραφές για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το μνημόνιο για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα ενισχύει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπεγράφη μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του κ. Χατζηδάκη. Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός, η χώρα του θα συμβάλλει με 100 εκατ. ευρώ μέσω της κρατικής KfW, ενώ ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και οι Έλληνες επενδυτές να γίνουν εταίροι τους.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε όμως ότι εν μέρει καλύπτει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό 15 - 18 δισ. ευρώ. Με τη σύσταση του Ταμείου η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για άντληση κεφαλαίων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.

Το Ταμείο που θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργήσει ως τέλη του 2013, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του.

Το τιμόνι του Ταμείου θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Έλληνας, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται τους χρηματοδότες του, που μέχρι σήμερα είναι το ελληνικό δημόσιο με 150 εκατ. ευρώ, με συμβολή από τα κοινοτικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ και η γερμανική KfW με 100 εκατ. ευρώ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στο σχήμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 50 εκατ. ευρώ.