Στην Άγκυρα συναντιούνται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου  τριάντα ώρες μετά από την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στρατηγών στο Αιγαίο η οποία  κινδύνεψε να δυναμιτίσει την επίσημη αυτή επίσκεψη.

Προχθές, οι Τούρκοι πιλότοι μπήκαν στο F.I.R. Αθηνών με έξι μαχητικά και τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου-ναυτικής συνεργασίας, πραγματοποιώντας εννέα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Με δεδομένο το μορατόριουμ που υπάρχει λόγω θερινής σαιζόν μεταξύ των δύο χωρών , θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη η εχθρική αυτή δραστηριότητα. Ευτυχώς η παραβατική αυτή συμπεριφορά των τούρκων στρατηγών δεν συνεχίστηκε και χθες καθώς σε αντίθετη περίπτωση η συνάντηση Βενιζέλου και Νταβούτογλου θα γίνονταν σε πολύ δυσμενή κλίμα.

Η ατζέντα της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών περιλαμβάνει θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά όχι τα “καυτά” ζητήματα. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος , Συρία και Β. Ιράκ) καθώς και το θέμα του αγωγού ΤΑΡ που θα περνάει από την Τουρκία και θα συνεχίζει τη διαδρομή του στο ελληνικό έδαφος.

Η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα  χαρακτηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι πρόκειται για καθαρά εθιμοτυπική.

Γ. Κοκ.