Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με... σκορποχώρι έμοιαζε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ χθες, κατά την συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ: Βουλευτές σχεδόν... αφηρημένοι, χωρίς καίριες παρεμβάσεις, με πολλούς απόντες. Μια εικόνα η οποία ανησύχησε σφόδρα την Χ. Τρικούπη όπως ήταν αναμενόμενο.

Στην εικόνα κόπωσης που παρουσίασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε τόσο η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όσο και η εμφανής απουσία συντονισμού: Ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος ήταν στην Άγκυρα, ενώ ο επιφορτισμένος με το έργο αυτό, Πάρης Κουκουλόπουλος, παραμένει εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης, η Χ. Τρικούπη έσπευσε να διοχετεύσει προς τον Τύπο μια άτυπη «διαρροή» με την οποία προαναγγέλλει (ή επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα...) την παύση Κουκουλόπουλου από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος.  

«Ο πρόεδρος μεριμνά για τη διασφάλιση της ενότητας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της παράταξης και αυτό θα κάνει τις επόμενες ημέρες», έλεγαν «κύκλοι» του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το μίνι αντάρτικο του κ. Κουκουλόπουλου δεν θα μείνει «ατιμώρητο».

Στο εσωτερικό της Χ. Τρικούπη έχουν αναπτυχθεί δύο τάσεις: Κάποιοι επιδιώκουν να πείσουν τον Ευ. Βενιζέλο να παραδώσει την κεφαλή Κουκουλόπουλου επί πίνακι, θεωρώντας πως το προνουντσιαμέντο του στο πολυνομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει αβρόχοις ποσί για τον ίδιο καθώς θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο.

Άλλοι, εισηγούνται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην ανοίξει μέτωπο, την ώρα που κλείνει άλλα (με Παπανδρέου, Κίνηση «75», οικονομικά του ΠΑΣΟΚ κλπ) και μάλιστα «την ώρα που δεν ξέρουμε αν μας ξημερώνουν πρόωρες εκλογές ή όχι». Όσοι γνωρίζουν την αδυναμία που έχει ο κ. Βενιζέλος στον κ. Κουκουλόπουλο, ο οποίος ήταν από τους πλέον πιστούς υποστηρικτές του από το 2007 ακόμη, εξηγούν την καθυστέρηση στην λήψη της όποιας απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση Βενιζέλου για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα ληφθεί μετά την επιστροφή του από την Μαγιόρκα, την Δευτέρα.