Με τον Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι». Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιου ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει (σύμφωνα με τον Έλληνα υψηλόβαθμο παράγοντα) πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει δώσει άλλωστε στίγμα των προθέσεών του για την χώρα με συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου δήλωσε πως η χώρα μας έχει κάνει βήματα προόδου στις μεταρρυθμίσεις αν και έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. 

Επιπροσθέτως ο κ. Λιου κάλεσε εκ νέου τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία να τονώσουν την ανάπτυξη και να ακουλουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ που μπορεί πλέον να θεωρείται επιτυχήμένο.