"Πείτε όλη την ιστορία - γι' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα" ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, προς τα διεθνή ΜΜΕ, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στο συνέδριο "NEWSXCHANGE2010", που διοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της European Broadcasting Union (EBU) σε συνεργασία με την ΕΡΤ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, τα μέσα ενημέρωσης διόγκωσαν υπαρκτά προβλήματα και διάφορα, από αυτά, άσκησαν άδικη κριτική στον ελληνικό λαό, συντελώντας στο να δημιουργηθούν στερεότυπα εις βάρος του, ανέφερε.

"Η δουλειά σας είναι να είστε αντικειμενικοί και η δική μου δουλειά είναι να είμαι τίμιος απέναντί σας" είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προχώρησε και σε ανασκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, τονίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν για αλλαγή.

"Οι πολίτες λένε πως μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές στη χώρα και αυτό δίνει νέα δυναμική στην κυβέρνηση", τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις και διαβεβαίωσε ότι "είναι δέσμευσή μας να αλλάξουμε".

Επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και ανέφερε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 έδειξαν πως η ελληνική κοινωνία κατανοεί την αναγκαιότητα των αλλαγών αυτών για να επιβιώσει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει".

"Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα να χρονίζουν, αλλά τα κοιτάμε κατάματα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε. Η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν αλλάζει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μείωσή του κατά 5,5% φέτος", τόνισε.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, αντιμετώπισε ευθύς εξ' αρχής τρία μεγάλα προβλήματα, αυτό της οικονομίας, που τελικά -όπως υπογράμμισε- ήταν χειρότερο από όσα γνωρίζαμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύψος του ελλείμματος, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και την έλλειψη αξιοπιστίας.

Ερωτηθείς για την κρίση στην ευρωζώνη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο ισχυρή θα μπορούσε να είναι και τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε τις αγορές, που είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, να εργάζονται για τις κοινωνίες.

Η Ελλάδα, συνέχισε, έχει προβλήματα αλλά δεν είναι αυτή υπεύθυνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι σαν να έχουμε ξεχάσει την έναρξη της κρίσης το 2008 με τα τοξικά ομόλογα.

Ερωτηθείς για την αποχή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απαιτούνται συμμετοχικοί θεσμοί, καθώς παρά τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν παγκοσμίως, οι πολίτες νιώθουν όλο και πιο αποξενωμένοι από τα τεκταινόμενα".