Στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας και την Τοπική Κοινότητα Φούρκας προς τιμήν της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940, παραβρέθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης.

Μετά τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Ανδρέα στον Ι. Ναό Προφήτη Ηλεία Φούρκας, ο κ. Δαβάκης κατέθεσε στεφάνι στις προτομές του Διοικητή του Αποσπάσματος της Πίνδου Κωνσταντίνου Δαβάκη και του Αλέξανδρου Διάκου.

Ο Υφυπουργός, αφού μετέφερε στους παρισταμένους το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, δήλωσε τα εξής:

«Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ , στην κορυφογραμμή του ηρωικού Γράμμου, στην ακριτική Φούρκα, για να αποτίσω φόρο τιμής στους ήρωες του ’40 και στις μαχόμενες γυναίκες της Πίνδου που με τον αγώνα τους απέδειξαν ότι η αποφασιστικότητα, η γενναιότητα και η φιλοπατρία μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Σήμερα, νοιώθω διπλή υπερηφάνεια, καθώς έχω την τιμή να είμαι απόγονος του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του χαρισματικού Αξιωματικού ο οποίος, πολεμώντας μαζί με 2000 ηρωικούς Έλληνες στρατιώτες, πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα και αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία «Τζούλια» των 15.000 αλπινιστών, αναγκάζοντας τις Ιταλικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση».

Επίσης ο υφυπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι το έπος του 40΄ “ μας διδάσκει πως ο μόνος δρόμος προς τη νίκη είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη του κοινού σκοπού και η επιμονή στο στόχο.

Ήδη φαίνεται πως οι προσπάθειες όλων μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες τον Πρωθυπουργό να αναγγέλλει, πως δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών μας.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επίσης, πως από την επιτελική επεξεργασία για την υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το νευραλγικό χαρακτήρα της περιοχής και τη σημαντική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία, αποφασίστηκε η διατήρηση της λειτουργίας όλων των Μονάδων της περιοχής.

Είναι πλέον οριστική η απόφαση του επιτελείου του ΓΕΣ να παραμείνουν ανοιχτά και το 583 Τάγμα Πεζικού στην Κόνιτσα και το 628 Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες, ενώ η VIII Μεραρχία στα Γιάννενα αναδιοργανώνεται σε Ταξιαρχία χωρίς να επηρεάζεται η επάνδρωσή της σε προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται όπως οι Σχηματισμοί του στρατού μας στον Έβρο».

Γ. Κοκ.