Επεισοδιακά εξελίχθηκε η διάλεξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.

Ομάδα νεαρών φοιτητών διέκοψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου, φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά, βρίζοντας και προσπαθώντας να ξεδιπλώσουν αντικυβερνητικό πανό. Ένα από τα συνθήματα που φώναζαν ήταν "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, να ληστεύει το λαό".

"Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μάλιστα την πρόταση να ανέβουν στο βήμα, αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους που ήθελε να μιλήσει.

"Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "στην Ελλάδα χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες αλλαγές".

Τελος, σημείωσε: "μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα". Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.

Παπανδρέου: Συμφωνεί στη θέσπιση ευρωομολόγου

Σχετικά με τη διάλεξη του Έλληνα πρωθυπουργού χθες το βράδυ στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

Το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, "χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία για να ηρεμήσουμε τις αγορές", είπε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις που θα φέρουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και τη θέσπιση ευρωομολόγων, με τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα υποδομών στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να σηκώσει το βάρος του διογκούμενου χρέους, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιτοκίων και της αποπληρωμής της βοήθειας προς την Ελλάδα. "Πρέπει να προσέξουμε ώστε οι τόκοι για τη βοήθεια της ΕΕ να μην είναι υπερβολικά υψηλοί", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη επώδυνες και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η γραμμή ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αποτραπεί μία αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας.